27 noiembrie 2020

Apare „vaccinul împotriva risipei banilor publici”?

Gabriel Pecheanu

Utilizarea inteligenţei artificiale în colectarea taxelor, transparenţa totală în administraţie şi filtru pentru împrumuturile publice pot fi „vaccin foarte util împotriva risipei banilor publici”, afirmă liderul PMP, Eugen Tomac.

Sursă foto: Mediafax

„Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Avem o ţară cu resurse şi bani mulţi. De ce nu reuşim să ne dezvoltăm? Simplu. Pentru că banii publici sunt risipiţi continuu şi nimeni nu face nimic. Statul nu reuşeşte să colecteze veniturile la bugetul de stat. Suntem ultimii din Uniunea Europeană la acest capitol. Asta înseamnă mai puţini bani pentru pensii, sănătate şi şcoală”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

Liderul PMP afirmă că o altă cauză sunt cheltuielile netransparente din administraţia publică, din companiile de stat sau alte entităţi publice cu bugete mari şi că acestea îşi permit să risipească banul public fără niciun fel de responsabilitate, într-o lipsă totală de transparenţă.

„Şi nu in ultimul rând, pentru că se angajează continuu împrumuturi atât de către comunităţile locale, cât şi de către guvern fără ca nimeni să ştie dacă acestea sunt cu adevărat necesare. PMP a identificat câteva soluţii spre a opri risipa banilor publici. Utilizarea inteligenţei artificiale în colectarea taxelor. Prin această măsură putem ajunge în timp record de la coada clasamentului UE în topul celor mai eficiente ţări în colectarea banilor. Transparenţă totală în administraţie. Toate contractele încheiate de instituţiile publice trebuie publicate pe site-ul instituţiilor. La fel ar trebui procedat şi în cazul facturilor; şi acestea trebuie să fie publicate în timp real. Cetăţenii au dreptul să ştie ce se întâmplă cu banii lor. Filtru pentru împrumuturile publice. Orice împrumut care depăşeşte 5% din bugetul unei instituţii publice, primărie, consiliu judeţean sau altă entitate de stat să fie supus unui referendum. Cetăţenii sunt cei care achită aceste împrumuturi şi ei trebuie să ştie şi să valideze prin vot orice angajament mai mare de 5% din bugetul unei comunităţi. Votul poate fi exercitat online, pentru a spori, totodată, încrederea în sistemele de vot electronice şi pentru a face economii la bugetul public”, adaugă Tomac.

El apreciază că aceste trei măsuri pot fi „un vaccin foarte util împotriva risipei banilor publici”.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .