14 martie 2020

BREAKING Stare de urgenţă în România, decretată de Iohannis, începând de luni. „Va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei”

Monitorul Partidelor

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că va decreta stare de urgenţă începând de luni, 16 martie, pentru a putea debloca eforturi suplimentare în lupta cu răspândirea coronavirusului pe teritoriul României.

Sursă foto: Mediafax

„Decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare. Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatură medicală absolut necesar”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, sâmbâtă, într-o declaraţie de presă.

El mai spune că „va permite să realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în mod cel mai eficient criza"

El mai spune că „va permite să realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în mod cel mai eficient criza generată de coronavirus”.

Preşedintele a făcut apel la responsabilitate şi a rugat populaţia să respecte indicaţiile autorităţilor.

„Dar, dragi români, autorităţile îşi fac treaba, guvernul şi-a făcut treaba şi până acum foarte bine, dar singuri nu vom reuşi să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români, avem nevoie de voi ca să respectaţi îndrumările, indicaţiile autorităţilor, avem nevoie să respectaţi regulile de igienă transmise pe canalele publice şi, da, avem nevoie să evitaţi contactele care nu sunt absolut necesare. Ştiu că este mai greu. Şi avem nevoie să vă informaţi corect, din surse publice, direct de la autorităţi”, a spus preşedintele. 

Cum se poate institui starea de urgenţă, potrivit Articolului 93 din Constituţie:

(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

Potrivit legisaţiei, starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre.

citeşte continuarea 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .