06 ianuarie 2020

Calendarul PNL de declanşare a anticipatelor. Demisie a lui Orban în februarie, reînvestire a unui „Guvern Orban 2”

Alina Mihai

În PNL s-ar fi conturat un calendar pentru declanşarea alegerilor anticipate, după cum susţine al doilea om din partid Rareş Bogdan, însă actorul principal va fi preşedintele partidului, Ludovic Orban, cel care va trebui să-şi pună la bătaie imaginea publică. În ce măsură planul prezentat de Rareş Bogdan este realizabil, şi agreat de preşedintele PNL, rămâne de văzut, chiar dacă Orban a declarat că este nevoie de alegeri anticipate, pentru că „este foarte dificil, cu actualul Parlament, să se adopte legi care să fie legile aşteptate de oameni”. El spunea că PNL caută parteneri politici care să susţină organizarea anticipatelor.

Sursă foto: Mediafax

Crucială pentru producerea efectivă a anticipatelor este luna februarie, iar dacă în acest termen nu se pune în mişcare întregul mecanism, atunci planul se spulberă.

Rareş Bogdan, europarlamentar şi prim-vicepreşedinte PNL, a anunţat că decizia de a provoca alegeri anticipate a fost luată în PNL şi a prezentat care ar fi etapele de urmat în următoarele trei luni: demisia premierului Orban în februarie, dizolvarea Parlamentului în martie, alegeri în aprilie 2020.

Rareş Bogdan a spus că Ludovic Orban va demisiona în luna februarie din fruntea Guvernului, pentru a forţa astfel organizarea de alegeri parlamentare anticipate „cel mai târziu în aprilie”.

Însă europarlamentarul a ţinut să menţioneze şi să confirme ideea avansată de Klaus Iohannis că după alegeri, pe care le vede deja câştigătoare, va fi învestit „Guvernul Orban 2”.

Potrivit calculelor liberale, prezentate de Rareş Bogdan, PNL mai are nevoie de 24 de voturi pentru a configura o majoritate pro-anticipate. Atunci când le va avea, va declanşa procedurile, începând cu demisia Guvernului. „Deciziile sunt luate”, a spus fostul ziarist.

 

Calendar pentru anticipate:

1. Guvernul Orban să-şi dea demisia sau să fie demis prin moţiune de cenzură - februarie

2. Parlamentul respinge prima propunere a preşedintelui Iohannis de învestire a unui nou guvern - februarie

3. Parlamentul respinge şi a doua propunere a preşedintelui Iohannis de învestire a unui nou guvern - martie

4. În baza articolului 89 din Constituţia României, preşedintele Iohannis dizolvă Parlamentul, care nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare, şi a respins două solicitări de învestitură - aprilie

5. Preşedintele Iohannis emite decretul de organizare a alegerilor anticipate - aprilie

 

„Lunile februarie, martie vor fi extrem de interesante. Avem toţi paşii pregătiţi”

La Digi 24, acesta a reiterat încrederea că alegeri anticipate vor avea loc „cel târziu în luna aprilie” şi că PNL poartă negocieri cu partidele parlamentare, având nevoie de încă 24 de voturi.

„Noi vom folosi toate mijloacele constituţionale pentru a genera alegeri anticipate. Este obligaţia noastră. Este o cerinţă a alegătorilor noştri. Acest demers este susţinut de USR, UDMR şi PMP. Ne aşteptăm ca cei care au sprijinit învestirea Guvernului Orban… din 23 de parlamentari ALDE, să susţină demersul nostru… Este normal să ne dorim o majoritate formată din două sau trei forţe politice, din care vioara întâi să fie PNL şi un Guvern condus de Ludovic Orban. Veţi vedea că avem toţi paşii pregătiţi. Lunile februarie, martie vor fi extrem de interesante. Cel târziu în aprilie vom avea alegeri anticipate”, a declarat Rareş Bogdan la Digi 24.

„Avem toată convingerea că grupul condus de Sorin Cîmpeanu şi Daniel Constantin, cei 9 demisionari din Pro România, vor susţine acest demers. Ar mai fi nevoie de 24 de voturi, care pot fi formate din demisionari, din aşa-numiţi independenţi şi din cei care aparţin minorităţilor naţionale. (…) Liderii politici, în frunte cu Ludovic Orban, muncesc la acest demers de declanşare a alegerilor anticipate”, a mai spus Rareş Bogdan.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .