26 februarie 2020

Care sunt instituţiile care comunică situaţia coronavirusului în România. Site-urile OFICIALE unde pot fi consultate ultimele date

Monitorul Partidelor

Românii se pot informa direct de la instituţii asupra situaţiei coronavirusului, câte persoane sunt izolate sau investigate şi care sunt rezultatele analizelor, dacă se confirmă sau infirmă noul tip de virus. Până pe 26 februarie, în România nu a fost confirmat niciun caz de îmbolnavire. De curând, autorităţile au constituit grupuri de monitorizare şi informare la nivelul ministerelor, în contextul în care virusul a pătruns în Europa, iar un cetăţean italian bolnav a călătorit prin România, înainte să fie diagnosticat. În prezent, la Ministerul de Interne se află un Grup de comunicare strategică care anunţă bilanţul exact al cazurilor monitorizate, iar la Ministerul Sănătăţii, există un secretar de stat care conduce Comitetul de Prevenire a Coronavirusului şi ţine legătura cu spitalul de boli infecţioase Matei Balş. Informaţiile sunt comunicate încrucişat şi complementar din aceste două surse. Mai jos puteţi găsi site-urile acestor instituţii.

Sursă foto: Mediafax

Până pe 26 februarie, în România nu exista nicio persoană pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID – 19, însă pe teritoriul ţării s-a aflat un italian confimat cu coronavirus după ce a ajuns în Italia. De altfel, în aceeaşi zi, autorităţile au anunţat că 11 probe ce provin de la persoane care au interacţionat cu italianul sunt negative. 

 

Cine conduce Comitetul de Prevenire a Coronavirusului de la Ministerul Sănătăţii

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Nelu Tătaru, conduce Comitetul de Prevenire a Coronavirusului, iar în cazul confirmării unui caz de coronavirus se va comunica „pur şi simplu, în primul rând pe site-ul Ministerului Sănătăţii”, au anunţat autorităţile.

Secretarul de stat Horaţiu Moldovan a declarat, marţi, că un Comitet de Prevenire a Coronavirusului va fi condus se colegul său, din Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Întrebat dacă va comunica populaţiei o posibilă confirmare de coronavirus, Horaţiu Moldovan a spus că acest lucru va fi comunicat „pur şi simplu, în primul rând pe site-ul Ministerului Sănătăţii”.

„Sigur că da (va fi isterie – n.r.), tocmai mesajul asta trebuie să îl dăm toţi, să domolim acest fenomen pentru că nu are o baza obiectivă şi este contraproductiv.

Desigur, dacă vom avea coronavirus, îl vom interna la Boli Infecţioase, depinde de locul unde este, îl vom testa şi îl vom îngriji. Şi vom comunica acest lucru pe site-urile oficiale, în primul rând site-ul Ministerului Sănătăţii, al Institutului Naţional de Sănătate Publică, unde este şi Comisia de Boli Transmisibile, condusă de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Toată lumea va şti acest lucru”, a spus Moldovan.

Întrebat în continuare cum se asigură autorităţile că sunt respectate măsurile de auto-izolare la domiciliu şi de carantină, Horaţiu Moldova a spus că acest demers este atributul DSP-urilor.

„Avem în teritoriu direcţii de sănătate publică care au medici epidemiologi şi au inspecţie sanitară care au sarcina să verifice acest lucru.

Într-adevăr ei sunt puţini, asta este o problema, este motivul pentru care s-a luat decizia detaşării unor doctori epidemiologi, de la celelalte direcţii de sănătate publică din judeţele din centru ţării care nu se confruntă cu apariţia de călători expuşi la risc, în zonale de frontieră”, a mai spus Moldovan.

 

Bilanţ anunţat de Grupul de Comunicare Strategică, de la MAI

Informaţiile despre situaţia coronavirului sunt comunicate şi de Ministerul Afacerilor Interne care primeşte date de la autorităţile locale şi de la Departamentul Situaţiilor de urgenţă.

Pe 26 februarie, MAI a anunţat că 26 de persoane se află în carantină, iar 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. Totodată, sunt în analiză la Institutul Matei Balş 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetăţeanul italian depistat pozitiv de autorităţile italiene. Site-ul unde pot fi găsite informaţiile 

 

Ce conţine comunicatul de presă emis de MAI:

  • În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe din Bucureşti – 44) cu privire la Coronavirus. Le recomandăm cetăţenilor să apeleze numărul de urgenţă doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo. Pentru informaţii utile, le recomandăm cetăţenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
  • De asemenea, în cursul zilei de ieri, 25 februarie, au fost înregistrate două dosare penale privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”, în cele două cauze fiind cercetate 4 persoane.
  • Referitor la cetăţenii români aflaţi în zonele afectate din Italia, precizăm că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetăţeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000.
  • În legătură cu achiziţia de echipamente specifice, în această dimineaţă au fost depuse la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, 10 oferte pentru scanere termice, iar negocierile vor fi purtate în cursul acestei zile.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .