Ce prevede planul instituirii stării de ALERTĂ. Apel către părinţi şi copii să petreacă la domiciliu cât mai mult timp
Monitorul PartidelorGrupul de suport tehnico-ştiintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, condus de Raed Arafat, a propus luni într-un document de lucru declararea stării de alertă în România, în care recomanda Guvernului să instituie un plan în 9 măsuri. Propunerea cu cel mai mare impact era închiderea şcolilor, cu recomandarea fermă de a petrece la domiciliu cât mai mult timp. Mai jos sunt enumerate măsurile ce erau propuse de Grupul ce funcţionează pe lângă Ministerul de Interne, dar şi ce presupune instituirea stării de ALERTĂ. Ulterior, documentul a fost modificat, iar Guvernul a decis doar să acorde 10 zile în care unităţile de învăţământ din România să fie închise. Discuţia privind introducerea stării de alertă în România, introdusă luni de autorităţi, rămâne ca variantă deschisă în funcţie de evoluţia răspândirii coronavirusului.

Informaţie actualizată:
Documentul iniţial, elaborat luni, înainte de a se lua decizia de închidere a şcolilor între 11-22 martie:
1. Se propune, spre aprobarea CNSSU, închiderea unităţilor şcolare publice din învăţământul preşcolar (grădiniţe), primar, gimnazial, liceal, post liceal şi profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii şi părinţii acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spaţiile publice aglomerate.
2. Se propune, spre aprobarea CNSSU, sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanţii şcolilor postliceale.
3. Se propune, spre aprobarea CNSSU, transmiterea recomandării, către unităţile superioare de învăţământ publice şi private, de a organiza cursurile la distanţă, atunci când este posibil.
4. Se propune, spre aprobarea CNSSU, declararea stării de alertă, conform prevederilor art. 2 lit. f) coroborat 20 lit. c) din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare.
5. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligaţiei pentru unităţile de alimentaţie publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privinţa:
- dezinfecţia frecventă a suprafeţelor expuse (ex. cărucioare, coşuri de cumpărături, clanţe de la uşi, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat,
- instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spaţiile comerciale.
6. Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligaţiei pentru organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice (ex. teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri etc.) de a dispune măsuri pentru:
- asigurarea unei distanţe mai mari între 2 spectatori prin vânzarea unui număr redus de bilete ;
- dezinfecţia frecventă a suprafeţelor expuse (ex. clanţe de la uşi, butoane de la lifturi etc.)
- evitarea contactului fizic (ex. strângerea mâinilor).
7. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea furnizorilor publici şi privaţi de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spaţiului (ex. bare de susţinere, uşi, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.
8. Se propune, spre aprobarea CNSSU, obligarea tuturor instituţiilor publice şi private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecţia frecventă a clanţelor uşilor, precum şi a altor suprafeţe expuse (mese conferinţă, birouri etc).
9. Se propune, spre aprobare CNSSU, transmiterea unei circulare către instituţiile publice şi private în vederea analizării posibilităţii desfăşurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispoziţiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, acolo unde este posibil. â
Ce prevede starea de ALERTĂ
Potrivit legestat.ro, conform OUG nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.
În timpul stării de alertă evacuarea din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă persoanele a căror prezentă nu se justifică în cazul situaţiilor de urgenţă la nivel naţional sau pe teritoriul mai multor judeţe se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, în Monitorul Oficial al autorităţii administrativ-teritoriale respective.
monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .
