05 ianuarie 2022

Ciolacu: E un pic cam târziu

Gabriel Pecheanu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune, despre certificatul verde, că i se pare „un pic cam târziu să vii cu măsuri printr-un act legislativ”.

Sursă foto: Mediafax

Întrebat, marţi seara, dacă sunt disensiuni în coaliţie pe marginea certificatului verde, Marcel Ciolacu a vorbit despre abordările ministrului Rafila: „domnul ministru Rafila a venit cu o nouă abordare, una ştiinţifică şi nu o abordare dură. Dacă nu încercăm să recâştigăm credibilitatea românilor în această problemă nu vom reuşi să depăşim această pandemie. Cu toţii ne-am săturat de această pandemie”.

În continuare, liderul PSD spune, la Antena 3, că va trebui să ne învăţăm să trăim cu virusul.

„Nu ştiu cât timp va dura, nu sunt specialist. A venit (Rafila - n.r.) cu o propunere legislativă <stop Covid> fundamentată ştiinţific: în momentul în care se măreşte rata, ca să încercăm să stopăm presiunea pe zona sanitară, mai ales pe zona ATI. Nu s-a ajuns la forma cea mai cea mai bună, au existat şi discuţii cât este de constituţional sau neconstituţional, cât mai este de eficient sau neeficient. Anumite măsuri, în schimb, trebuie luate”, declară Ciolacu, referindu-se la posibile limitări ale numărului de persoane în transportul în comun.

În ce priveşte certificatul verde, Ciolacu afirmă: „nu s-a mers cu un proiect de lege pentru că nu erau lucruri majore să diferenţieze ordonanţa de urgenţă care este în vigoare. Dar eu nu cred în certificatul verde ca un singur instrument, nu cred că neapărat trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze sau nu. Legea care este în Parlament - propusă de către Partidul Naţional Liberal - prevedea un singur articol: obligativitatea vaccinării medicilor. Noi nu am fost de acord”.

Întrebat dacă e adevărat că ministrul Rafila este supus presiunii, Ciolacu răspunde că „dacă îşi doresc din nou (PNL - n.r.) o coaliţie cum au avut cu USR, eu le urez succes”: „nu am ajuns la un consens în ceea ce priveşte certificatul verde cu alte măsuri decât sunt cele prinse în ordonanţa de urgenţă. Categoric nici cu varianta PNL de a obligat medicii să se vaccineze nu am fost de acord”.

În plus, preşedintele PSD a menţionat că se deschid 100 de paturi la Balş şi este nevoie de centre de intervenţie în perioada incipientă, fiindcă până acum de aici a venit mortalitatea: „oamenii ajungeau la spital după 5 - 6 zile de boală, în formă critică”.

„Eu nu sunt adeptul vaccinării obligatorii şi toate minciunile pe care au escaladat anumite partide mai mici s-au dovedit fără fundament. (...) PSD nu se cramponează de această guvernare, nu voi intra cu colegii mei într-o astfel de abordare”, mai spune Ciolacu, menţionând că, în schimb, are „o relaţionare corectă” cu prim-ministrul Ciucă.

Întrebat, concret, dacă există „un jar aprins în coaliţie”, Ciolacu a spus că nu crede că în acest moment „ne permitem să ducem coaliţia spre un joc politic şi să încercăm iarăşi să măsurăm partidele după sondaje şi după anumite şmecherii. Eu nu intru în acest joc”.

Chestionat dacă certificatul verde va intra până la urmă în vigoare sau nu, Ciolacu a spus că i se pare „un pic cam târziu să vii cu măsuri printr-un act legislativ”.

În ce priveşte un eventual lockdown, Ciolacu afirmă că nu crede că se va întâmpla.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .