14 ianuarie 2020

Copiii, ca sursă de venit. Postarea edilului din Târgu Mureş care a scandalizat România. Val de comentarii negative faţă de ideea selecţiei cuplurilor care vor să devină părinţi

Valentin Nastaila

Primarul din Târgu Mureş consideră că cei care vor să facă un copil trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş, vrea anchetă socială obligatorie pentru tinerii care vor să facă un copil. Printre cerinţele care trebuie îndeplinite, conform primarului, ar fi ca cei care îşi doresc un copil să aibă un loc de muncă stabil, un nivel de educaţie minim stabilit prin lege sau o situaţie financiară acceptabilă.

Sursă foto: Mediafax
Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş, vrea anchetă socială obligatorie pentru tinerii care vor să facă un copil. Printre cerinţele care trebuie îndeplinite, conform primarului, ar fi ca cei care îşi doresc un copil să aibă un loc de muncă stabil, un nivel de educaţie minim stabilit prin lege sau o situaţie financiară acceptabilă.
 
”Nimeni nu se poate opune dorinţei de a avea un copil, însă populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă...Propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să ţină cont de următoarele lucruri:
- dovada unui loc de muncă şi a unei locuinţe stabile;
- situaţie financiară acceptabilă;
- un nivel de educaţie minim stabilit prin lege;
- vârsta minimă la care un adult să devină părinte
 
”În cazuri excepţionale, în care totuşi un cuplu care nu îndeplineşte condiţiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul şi să-i ofere condiţiile corespunzătoare pentru dezvoltare ( igienă, educaţie, hrană). În acest caz, indemnizaţia nu ar mai fi acordată părinţilor. Aceştia vor avea însă posibilitatea de a-şi recupera copilul, după ce vor îndeplini condiţiile prevăzute mai sus. Cred că nu este cazul să ne gândim să creştem demografia ţării cu orice preţ. În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilităţi), ci la cei apţi de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracţionalitate crescută, abandon, lipsă de educaţie etc”, a fost mesajul postat de Dorin Florea pe contul său de Facebook.
 
Postarea a atras un val de crititici, peste 600 de comentarii i-au fost adresate primarului, majoritatea celor care s-au pronunţat manifestându-se vehement împotriva unei astfel de discriminări, cu trimitere la nazism sau lagărele de concentrare. Cu toate acestea, există un număr substanţial de persoane care consideră că părinţii trebuie responsabilizaţi.
 
„Domnule Primar Dorin Florea, in mare parte aveţi dreptate, doar că e cam greu să obligi pe cineva să facă sau să nu facă copii, eu zic ca statul nu ar mai trebui să-şi înveţe puturoşi cu ajutoare sociale in primul rând, şi tot statul ar trebui să se gândească bine, cum ar putea să-i aducă pe acei oameni in câmpul muncii” sau „Aveţi dreptate dom' primar. Doar că ce scrieţi aici vine dintr-o lipsa totală de educaţie. Dintr-o lipsă totală de înţelegere a lumii în care trăiţi. Dintr-o totală necunoaştere a istoriei umanităţii. Dacă luaţi în calcul şi criteriile astea, şi dacă aţi vrea să aveţi un copil acum, ar trebui să fiţi la coada listei de respinşi”, sunt câţiva dintre cei care au scris că sunt pro-selecţiei celor care ar trebui să aibă drept la procreare. 
 
 
„Pe criteriile dumneavoastră mulţi mari oameni, ai României, ai lumii nu ar fi avut dreptul să se fi născut”, „O teorie absurdă, cel puţin Marxistă şi cu efecte dezastruoase pe termen scurt mediu si lung. Asta este pericolul pseudointelectualismului si a lipsei reale de gândire”, „Este foarte mult de discutat”, sunt câteva dintre părerile contra, dar echilibrate ca exprimare.
 
Alţii s-au manifestat vehement şi l-au atacat pe primar: „Un mediocru al timpurilor noastre care a avut şansa să devină primar... Aceast individ este tot ceea ce înseamnă anti-democraţie... Afirmaţiile lui ar trebui să îl ducă direct în puşcărie sau la spitalul de psihiatrie ...”, sau „Ce 'legale' fumezi domn' primar ?! Vezi ca sunt contrafacute ! Adica tocmai matale, care esti primar de atatia ani, care ai avut nenumarate oportunitati pentru a dezvolta orasul, tocmai matale incerci sa ne vinzi asa ceva ? ps: ai luat-o razna domnule !”
 
Sunt câţiva care vin cu alternative: „Tăiaţi ajutoarele celor capabili de muncă şi oferiţi-le celor care chiar au nevoie(handicap, invaliditate,cancer) creaţi locuri de muncă decente cu salarii decente, trai decent, locuinţe ”
 
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în urma afirmaţiilor primarului din Târgu Mureş, a declarat pentru MEDIAFAX, şeful CNCD, Asztalos Csaba.

Dorin Florea se află la al cincilea mandat. S-a înscris anul trecut în ALDE, iar în 2016 a fost trimis în judecată de DNA.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .