28 iunie 2021

Dacian Cioloş, scrisoare către Ursula von der Leyen: Vă îndemnăm să nu aprobaţi PNRR Ungariei

Gabriel Pecheanu

Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloş, îi cere Ursulei von der Leyen să nu aprobe PNRR al Ungariei pentru ca cele şapte miliarde de euro „să nu ajungă în buzunarele greşite”, în condiţiile în care Ungaria nu recunoaşte competenţa Parchetului European.

Sursă foto: Mediafax

„Dragă Ursula, Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorările. Până la 12 iulie va trebui <să aprobaţi> planul de recuperare şi rezilienţă al lui Viktor Orbán. Ungaria este eligibilă să primească până la 7 miliarde de euro. Şi totuşi veţi avea foarte puţine mijloace pentru a vă asigura că aceşti bani nu ajung în buzunarele greşite - după cum ştiţi, regimul Orbán nu recunoaşte competenţa Parchetului European. Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică - sau pentru a cita Comisia: este <sistemică>. În 2020, serviciile dvs. au constatat inadecvarea cadrului anticorupţie al Ungariei şi că <ancheta şi urmărirea penală par mai puţin eficiente în Ungaria decât în alte state membre> şi <lipsesc acţiuni sistematice determinate pentru urmărirea penală a corupţiei la nivel înalt>”, potrivit scrisorii semnată de Dacian Cioloş.

El reaminteşte că în 2019 şi 2020, Comisia a emis seturi de „recomandări specifice fiecărei ţări” unde a cerut guvernului ungar să „întărească cadrul anticorupţie, inclusiv prin îmbunătăţirea eforturilor de urmărire penală şi accesul la informaţiile publice şi consolidarea independenţei sistemului judiciar”, precum şi „îmbunătăţirea concurenţei în achiziţiile publice”.

„Vă reamintim că acele recomandări specifice fiecărei ţări se numără printre condiţiile pe care un stat membru trebuie să le îndeplinească pentru a accesa fondurile de recuperare ale UE în potrivit regulamentului Facilităţii de recuperare şi rezilienţă (RRF). Aveţi această pârghie şi vă rugăm să o utilizaţi.

Doamnă preşedintă, vă îndemnăm să nu aprobaţi planul lui Viktor Orban până când:

1. Planul de recuperare maghiar nu acordă Oficiului European Antifraudă (OLAF) acces la lista tuturor beneficiarilor finali ai fondurilor de recuperare şi include, o obligaţie legală de a o introduce în baza de date a UE a beneficiarilor, cunoscută sub numele de <Arachne>.

2. Planul maghiar nu include adoptarea unor legi care să impună ca persoane şi entităţi cu o istorie dovedită de neregulilor financiare grave sau de conflicte de interese descoperite de OLAF să fie excluse de la primirea de fonduri şi contracte RRF.

(Acest lucru face ca solicitanţii precum ginerele lui Viktor Orbán, care primeşte în continuare mari subvenţii UE, în ciuda istoricului său de nereguli grave şi conflicte de interese, ar fi împiedicaţi să acceseze fonduri din Mecanismul de redresare şi rezilienţă).


3. Planul maghiar nu se angajează, de asemenea, să abroge sau să revizuiască legile interne care au fost identificate de Comisie ca împiedicând jurnaliştii de investigaţie şi societatea civilă să acceseze informaţiile publice”, adaugă liderul grupului Renew din Parlamentul European”, se arată în scrisoare.

Cioloş afirmă că îndemnul său nu se referă la faptul că Ungaria ca ţară nu ar trebui să obţină partea sa corectă din fondurile UE pentru redresare, „dar credem că aceste fonduri ar trebui să fie în beneficiul tuturor maghiarilor, nu doar a câtorva dintre cei cu conexiuni politice”.

„Prin urmare, vă rugăm să trimiteţi guvernul ungar înapoi la masa de lucru. Doamnă preşedintă, v-aţi aventurat să călătoriţi prin Europa pentru a livra fizic aprobările Comisiei pentru planurile naţionale de redresare. Aţi făcut poze cu fiecare lider al cărui plan a fost evaluat pozitiv de serviciile dvs. Când veţi merge la Budapesta, vrem să-i puteţi strânge mâna lui Viktor Orbán, ştiind că prietenii acestuia nu şi freacă palmele de bucurie”, conchide Cioloş.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .