10 decembrie 2019

De ce anularea pensiilor speciale propusă de PNL este un bluf. 97% vor rămâne neatinse. Cât s-ar economisi de fapt

Mediafax

Anularea unor pensii speciale, dar menţinerea altora, nu ar reprezenta în realitate o economie la bugetul de stat. Deputatul USR Claudiu Năsui a propus în schimb plafonarea lor, după ce Raluca Turcan a spus că PNL vrea anularea acestora, cu excepţia celor ale militarilor şi magistraţilor, ceea ce reprezintă doar 3% dintre indemnizaţiile „de lux”. „Ar însemna să desfiinţăm pensiile speciale pentru toţi, mai puţin 97%”, a spus Năsui. Un alt calcul arată că vor fi afectaţi 2 000 de beneficiari, „lucru care arată cât de neserioasă este propunerea” crede Ponta.

Sursă foto: Mediafax

”Oare dacă tăiem toate pensiile speciale mai puţin 97% dintre ele, se mai cheamă că tăiem pensiile speciale? (...) Proiectul USR de desfiinţare a pensiilor speciale a fost deblocat. După câţiva ani în care a fost tărăgănat şi oprit pe unde s-a putut prin parlament, a sosit pe ordinea de zi a comisiei pentru muncă. E mare lucru”, a scris pe Facebook Claudiu Năsui.

Raluca Turcan a declarat luni că PNL îşi doreşte desfiinţarea pensiilor speciale mai puţin pentru militari şi magistraţi unde nu ar face nicio modificare.

”Lucrul acesta ar fi o greşeală. Dacă tot avem oportunitatea să schimbăm ceva, ar trebui să o facem în profunzime. Înţelegem argumentele pentru care pensiile speciale ale militarilor şi magistraţilor ar avea un statut special. Nu am fost de acord cu ele, dar le-am acceptat tocmai ca să aibă proiectul nostru o şansă. Să nu fie prea radical (deşi, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui desfiinţate complet). Tocmai de aceea proiectul USR prevedea plafonarea pensiei pentru aceste două categorii. Cei care beneficiază de pensiile enorme au optimizat formulele de calcul ale pensiilor lor astfel încât să ia un maxim de beneficii din banii noştri. Cea mai mare pensie specială din România e 74.000 de lei pe lună. Ar trebui să ne supărăm pe individul care a optimizat formula de calcul a pensiei speciale şi şi-a tras pensia aceasta astronomică? Da, şi-a urmărit interesul în dauna noastră. Dar ar trebui să fim de-a dreptul furioşi pe sistemul care a permis acest lucru. Acest sistem trebuie să se oprească”, a mai arătat deputatul USR.

El a susţinut că menţinerea pensiilor speciale în cazul magistraţilor şi militarilor ar fi o greşeală pentru că reprezintă 97% din totalul pensiilor speciale.

”E bine să lucrăm pe cifre când facem legi. Luând cifrele pe 2018, militarii, unde sunt asimilaţi şi poliţişti şi angajaţi ai serviciilor de informaţii, reprezintă 90% din totalul pensiilor speciale. Tot în 2018, magistraţii au reprezentat 7% din totalul pensiilor speciale. Ce ar însemna să desfiinţăm pensiile speciale pentru toţi mai puţin militari şi magistraţi? Ar însemna să desfiinţăm pensiile speciale pentru toţi, mai puţin 97%”, a conchis parlamentarul USR.

Raluca Turcan a anunţat că PNL a decis, în şedinţa BEX de luni, ca partidul să susţină anularea pensiilor speciale, cu excepţia celor militarilor şi magistraţilor. Vicepremierul a precizat că în paralel Guvernul vrea să vină cu o Lege a pensiilor care să elimine inechităţile în calcularea pensiilor.

 

Ponta: Vor fi afectaţi 2000 de beneficiari

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, consideră că intenţiile liberalilor de a tăia pensiile speciale pentru a face economii la buget nu sunt serioase, menţionând că, în realitate, vor fi afectaţi 2.000 de beneficiari, ceea ce va însemna doar 50 de milioane de lei economisiţi.

"A anunţat doamna Turcan că urmează să taie pensiile speciale, care sunt 9 miliarde de euro. În primul rând, nu sunt 9 miliarde de euro, sunt 9 miliarde de lei. E o diferenţă de 1 la 5. Poate a greşit. A zis că le taie. Eu cunosc foarte bine situaţia asta. Sunt 160.000 de beneficiari. Din cei 160.000, 150.000 sunt beneficiari de pensii militare, de care nu se atinge. Foarte bine, dar atunci am scos 150.000 din 160.000 şi am scos 8 miliarde din 9 miliarde de lei, (...) A mai rămas un miliard de lei pentru 10.000 de persoane. Din cele 10.000 de persoane beneficiare, 5.500 sunt magistraţi şi personalul din justiţie. Deci, aţi mai tăiat încă 5.500 şi 850 milioane de lei sunt pentru ei. Mai rămân 150 milioane de lei pentru 4.500 de persoane. Din cele 4.500, 1.500 sunt aviatori, personalul navigant, care cred că suntem toţi de acord că merită acea pensie de serviciu, deci în final, dacă se taie, se taie la 2.000 de persoane, şi anume parlamentari, angajaţi parlamentari, Curtea de Conturi şi ambasadori, unde iarăşi toată lumea a fost de acord că foştii ambasadorii merită acea pensie de serviciu", a afirmat Ponta.

 

Proiecte USR depuse în Parlament

Parlamentarii USR au iniţiat trei proiecte de lege pentru a reglementa subiectul pensiilor speciale nemeritate.

Primul proiect, depus în septembrie 2017, prevede eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari şi este blocat în Comisia comună privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Al doilea proiect, depus în octombrie 2017, prevede eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, funcţionarii parlamentari, judecătorii Curţii Constituţionale, corpul diplomatic şi consular, angajaţii Curţii de Conturi, personalul aeronautic civil navigant profesionist şi personalul auxiliar al instanţelor şi al parchetelor. Pe lângă aceste şapte categorii de pensii speciale eliminate, proiectul prevede plafonarea pensiilor speciale pentru magistraţi şi militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima lună de activitate. Parlamentarii USR au optat pentru această variantă pentru că, pe de o parte, există decizia Curţii Constituţionale nr. 873/2010, potrivit căreia contravine Legii fundamentale eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţi, iar pe de altă parte, s-au luat în considerare riscurile la care sunt expuşi militarii şi faptul că pensii ocupaţionale similare există în alte ţări membre NATO.

Al treilea proiect, depus tot în octombrie 2017, vizează limitarea cumulării pensiei din sistemul public cu salariul de la stat. Proiectul a fost respins în martie 2018 de Senat şi, de atunci, este blocat în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .