13 februarie 2020

De ce persoanele surdo-mute de etnie maghiară nu pot comunica cu românii care au aceleaşi deficienţe? UDMR a blocat o lege a limbii materne a semnelor

Monitorul Partidelor

Deputatul PNL Adriana Săftoiu scrie pe Facebook că UDMR, „preocupat brusc de soarta surzilor maghiari din România”, a blocat o lege fără să ştie că limbajul semnelor este universal, că semnele sunt folosite de surzii din România, indiferent de etnie. Deputatul UDMR Szabo Odon a susţinut că un copil surdo-mut dintr-o familie maghiară din România nu s-ar putea înţelege niciodată cu o rudă surdo-mută din Ungaria, pentru că ar învăţa doar Limbajul Semnelor Române, care este diferit de cel maghiar, lucru contrazis de Săftoiu. Preocuparea deputatei liberale este ca persoanelor surde să li se recunoască Limba Semnelor Române ca limba lor maternă, limba în care gândesc şi se exprimă, limba în care copiii surzi şi cu deficienţe de auz ar trebui să înveţe şi să îşi susţină examenele.

Sursă foto: Mediafax

Săftoiu distribuie un mesaj de revoltă la adresa atitudinii UDMR în Parlament, prin care persoanele „surdo-mute de etnie maghiară” sunt îndemnate să îl caute pe deputatul UDMR Szabo Odon, să îi mulţumească „respectuos pentru că apără drepturile unor oameni pe care nu i-a întâlnit niciodată, cu care nu a vorbit vreodată, nu le ştie durerile, greutăţile, aşteptările...”.

„Doamna Ana Adriana Săftoiu chiar stie despre dificultatile persoanelor cu deficiente de auz din România, a avut ocazia si dorinta, mai ales, de a fi alaturi de surzi, surzi, surzi !! (Alo, domnu’ deputat UDMR, aşa spunem noi politicos în limba străină română!). Au trecut mai bine de doua decenii de cand sunt casatorita cu un surd de etnie maghiara, cred ca Szabolcz nu pare nume de român, care atunci cand ne-am cunoscut habar nu avea de limba română, eu nici acum nu am învăţat limba maghiară, oare în ce limbaj am comunicat?! Limba semnelor maghiare precizez ca se utilizează doar în Ungaria. Să vă fie ruşine, UDMR! Habar nu aveţi ce drame trăiesc surzii pentru că nu au interpreţi, pentru că noi, românii şi celelalte minorităţi recunoscute în România , nu prea suntem deschişi la minte, iar despre inimă nu mai zic nimic...”, este mesajul distribuit de Adriana Săftoiu pe pagina sa de Facebook.

Despre mesaj deputatul PNL spune că e doar unul din cele primite de la persoane surde care spun că românii si maghiarii din România folosesc aceleaşi semne pentru a comunica.

„UDMR, preocupat brusc de soarta surzilor maghiari din România, a blocat o lege fără să ştie, să înţeleagă, să cunoască că Limba semnelor (peste tot în lume) nu e o limbă vorbită, nu e ca si cum traduci în cuvinte din română sau maghiară într-o altă limbă, că sunt aceleaşi semne folosite de surzii din România, indiferent de etnie. Şi o spun persoanele surde care folosesc LSR. Tocmai de aceea, Limba Semnelor este recunoscută în cele 48 de ţări ca limba oficială/maternă a persoanelor surde din acele ţări, nefiind definită în funcţie de etnie, ci de ţară”, scrie Săftoiu.

UDMR susţine introducerea în legea privind semnele folosite de persoanele deficiente de auz a unui limbaj conform limbii lor materne, pentru că Limba Semnelor Române este diferită de cea maghiară, a declarat deputatul UDMR, Szabo Odon, pentru MEDIAFAX, după mai multe acuzaţii ale deputatului PNL Adriana Săftoiu.

„Eu am o stimă pentru doamna Săftoiu şi, probabil, nu a înţeles care e problema în această chestiune a Limbii Semnelor Române. Întrebarea pe care nu şi-a pus-o este dacă persoanele surdo-mute în România au dreptul constituţional la identitate, etnie, sau nu. Dacă au acest drept, atunci înseamnă că pot avea etnia maghiară şi, având un limbaj al semnelor diferit de cel român, trebuie să aibă dreptul să înveţe limbajul semnelor aferent limbii maghiare. Sper să ne putem înţelege cu doamna Săftoiu, care este o femeie deschisă, dar şi cu ceilalţi colegi, pentru a avea această prevedere absolut normală în lege, şi anume să li se permită copiilor maghiari surdo-muţi să folosească limbajul semnelor conform limbii materne. Azi, toţi copiii surdo-muţi trebuie să înveţe limbajul semnelor limbii române, deşi mulţi nu o vorbesc, fiind de altă etnie”, a spus Szabo.

Potrivit acestuia, un copil surdo-mut dintr-o familie maghiară din România nu s-ar putea înţelege niciodată cu o rudă surdo-mută din Ungaria, pentru că ar învăţa doar Limbajul Semnelor Române, care este diferit de cel maghiar.

Adriana Săftoiu i-a acuzat, pe pagina sa de Facebook, pe liderii UDMR, că se opun recunoaşterii Limbii Semnelor Române ca limbă maternă pentru persoanele surde sau cu deficienţe de auz. „Mi s-a spus că primii care vor bloca o asemenea iniţiativă vor fi cei de la UDMR. Am refuzat avertismentul. Mi se părea cel puţin absurd ca o comunitate care şi-a cerut dreptul de a studia si comunica în limba maternă cu instituţiile statului român să se opună. Astăzi a trebuit să recunosc că naivitatea mea a costat demersul de a promova această lege”, a fost prima reacţie a Adrianei Săftoiu, pe Facebook.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .