26 februarie 2020

Epidemia de coronavirus. Şedinţă CSAT, convocată de şeful statului/ Bilanţ în România: 26 de persoane, în carantină, iar 2.077 de oameni sunt monitorizaţi la domiciliu/ Niciun caz confirmat/ Două dosare penale

Ana Petrescu

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri de la ora 14.00, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), tema principală fiind coronavirusul. Şeful statului a precizat că ţine permanent legătura cu instituţiile şi monitorizează situaţia românilor aflaţi în carantină în Italia. Miercuri dimineaţa, în România se aflau 26 de persoane în carantină, 2.077 de persoane erau monitorizate la domiciliu, iar la Institutul „Matei Balş” se aflau în analiză 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetăţeanul italian depistat pozitiv de autorităţile italiene, transmite GCS.

Sursă foto: Mediafax

UPDATE ora 10.20 Coronavirus: 26 de persoane, în carantină, iar 2.077 de oameni sunt monitorizaţi la domiciliu în România 


Potrivit unui comunicat al Grupului de Comunicare Strategică (GCS), transmis miercuri, Agenţiei MEDIAFAX, până în acest moment nu există nici un cetăţean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID – 19.

„În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe din Bucureşti – 44) cu privire la Coronavirus. Le recomandăm cetăţenilor să apeleze numărul de urgenţă doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo. Pentru informaţii utile, le recomandăm cetăţenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, conform sursei citate.

De asemenea, în cursul zilei de marţi au fost înregistrate două dosare penale privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”, în cele două cauze fiind cercetate patru persoane.

„Referitor la cetăţenii români aflaţi în zonele afectate din Italia, precizăm că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetăţeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000”, se menţionează în comunicat.

Grupul de Comunicate Strategică arată că în legătură cu achiziţia de echipamente specifice, miercuri dimineaţă, au fost depuse la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, 10 oferte pentru scanere termice, iar negocierile vor fi purtate în cursul zilei.

 

Iohannis: Discuţiile în CSAT vor viza strategia de combatere a unei posibile epidemii la nivel naţional

„Având în vedere interesul extrem de crescut pentru evoluţia coronavirusului în Europa, voi începe cu acest subiect şi, după cum ştiţi, lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în ceea ce priveşte numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus în Europa, în special în Italia. Situaţia din Peninsulă a generat şi generează în continuare multă îngrijorare, inclusiv în rândul cetăţenilor români, lucru uşor de înţeles, date fiind legăturile foarte strânse pe care le avem cu această ţară şi comunitatea importantă de români care trăieşte în Italia, inclusiv, din păcate, în zonele puternic afectate”, a afirmat, luni, Klaus Iohannis.

Acesta a mai spus că nu există niciun caz de coronavirus înregistrat în România în momentul de faţă. Discuţiile în CSAT vor viza strategia de combatere a unei posibile epidemii la nivel naţional.

„Eu sunt în contact permanent cu instituţiile responsabile ale statului pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină şi în care locuiesc români. Vreau să fiu foarte clar, nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiţi dacă lucrurile evoluează negativ. Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14.00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional”, a completat şeful statului.

El a făcut apel la calm şi a îndemnat românii să se informeze corectă şi să respecte recomandările oferite de medici pentru a se proteja.

„Autorităţile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu acest virus, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare eficientă şi informare corespunzătoare a populaţiei. Fac un apel la calm către cetăţeni şi îi îndemn să se informeze corect, să fie vigilenţi şi să respecte normele de igienă şi sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja. Fac în aceeaşi măsură şi un apel la mass-media să evite senzaţionalul şi ştirile cu impact emoţional ridicat, care pot genera şi amplifica sentimentul de panică în rândul populaţiei”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a făcut un apel şi la politicieni ca să nu speculeze subiectul.

„Nu în ultimul rând, fac un apel la politicieni să nu speculeze această situaţie în mod oportunist. Am observat deja mai multe luări de poziţie prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declaraţii alarmiste de natură să sperie cetăţenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine!”, a conchis Iohannis.

 

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .