12 februarie 2020

Eşec TOTAL la negocierile pe anticipate. Orban s-a consultat, dar a ratat o înţelegere cu partidele

Alina Mihai

Ludovic Orban a încercat să obţină susţinere din partea partidelor pentru declanşarea anticipatelor, cel puţin a celor care îşi declară public opoziţia faţă de PSD. Deşi pornite cu întârziere, ulterior înţelegerii cu Iohannis pe anticipate, consultările lansate ieri de liderul PNL aveau scopul de a-i oferi acestuia siguranţa că Guvernul său va cădea la votul din 24 februarie din Parlament. Fără un atribut clar de consultare politică, dar cu mandat din partea lui Iohannis de a ajunge la anticipate, Orban a fost vizitat ieri de liderii a două partide, UDMR şi USR, de altfel cele mai numeroase în Parlament, însă ale căror voturi sunt insuficiente pentru a respinge primul cabinet, pas necesar pentru a avansa cu anticipatele. Pro Europa şi ALDE s-au plasat deja în afara planului, liderul Pro România considerând „neserioasă” desemnarea tot a lui Ludovic Orban ca premier, după ce a fost demis, în timp ce lui Călin Popescu Tăriceanu i s-a părut nepotrivită soluţia găsită, de a ţine România în criză politică timp de 60 de zile. Deşi era aşteptat la discuţii, PMP a absentat.

Sursă foto: Mediafax

În lipsa lui Ponta, Tăriceanu, Tomac şi a liderului de grup al minorităţilor, Orban îşi poate lua adio de la planul anticipatelor sau rămâne tot la „mâna” PSD. Dintre cele două partide prezente la discuţii, USR şi UDMR, s-a putut obţine un angajament ferm doar din partea partidului lui Barna, chiar dacă acesta este încă nemulţumit că nu s-a ajuns la votul în două tururi de scrutin la alegerile locale, deşi avea aşteptări mari de la Orban să reuşească la asumarea răspunderii.

De cealaltă parte, liderul UDMR a condiţionat respingerea Guvernului Orban de renunţarea la ordonanţa alegerilor anticipate, aceea prin care se oferă libertatea votului în altă localitate în afara celei de domicliu, respectiv votul pe liste suplimentare în orice judeţ.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a criticat OUG adoptată săptămâna trecută pentru că în opinia sa „modifică în mod mascat” sistemul electoral actual. Potrivit acestuia, dacă 100.000 de studenţi sau 70.000 de persoane fără viză de flotant vor putea vota în judeţul Cluj, rezultatul judeţului Cluj va fi distorsionat.

„De asemenea, OUG creează posibilitatea organizării în aceeaşi zi a alegerilor locale şi parlamentare, însă această prevedere a fost declarată, în mod repetat, neconstituţională de Curtea Constituţională. Avem şi altă o situaţie cu care nu putem fi de acord: am intrat in procedura de 60 de zile prevăzute de Constituţie pentru dizolvarea Parlamentului, perioadă în care trebuie să respingem de două ori investirea guvernului pentru a se ajunge la convocarea alegerilor anticipate – însă nici până în prezent nu cunoaştem regulile jocului, nu cunoaştem textul OUG”, arată Kelemen.

Potrivit acestuia, există două posibilităţi pentru declanşarea alegerilor anticipate: Având în vedere cadrul legal actual, stabilirea datei alegerilor anticipate pentru 5 iulie (deoarece mai curând nu este posibil) sau adoptarea unui proiect de lege prin care termenul de 90 de zile să fie redus, dar „celelalte aspecte” să nu mai fie reglementate, în aşa fel încât regulile jocului să nu fie schimbate din mers.

 

Barna, de acord cu anticipatele, dar are obiective: Candidaţi unici şi/sau alegerea primarilor în două tururi

Preşedintele USR, Dan Barna, i-a cerut, marţi, premierului Ludovic Orban, ca următorul guvern să aibă ca obiectiv alegerea primarilor în două tururi. Barna a spus că pentru USR-PLUS, perspectiva este clară: să pice propunerea actuală şi cea viitoare de Guvern şi să se ajungă, astfel, la anticipate. „Am discutat, bineînţeles, despre agenda politică a momentului respectiv. Pentru Alianţa USR-PLUS perspectiva este una foarte clară: în momentul de faţă să picăm această primă propunere de Guvern care se află acum pe masa Parlamentului pentru a ajunge la cea de-a doua nominalizare, care la rândul ei, fiind respinsă, să intrăm în ceea ce aşteaptă toată România (alegeri anticipate – n.r.)”, a spus Barna.

Preşedintele USR a precizată că i-a spus premierului Orban că atât membrii USR, cât şi cei din Alianţa USR-PLUS sunt pregătiţi pentru alegeri „fie că vor fi anticipate, fie că la termen”.

Totodată, Barna i-a cerut lui Orban ca obiectivul principal al următorului mandat de premier să fie acela al alegerilor primarilor în două tururi.

„I-am exprimat dezamăgirea - este un sentiment general în societate - cu primarii în două tururi. Această miză pentru democraţia din România a fost sacrificată pentru obiectivul alegerilor anticipate care implică în continuare anumite riscuri. O să vedem ce va face PSD şi dacă va acţiona pentru România sau vom intra într-o logică din aceea de tergiversări prin birouri permanente şi lipsă de cvorum, riscuri care de altfel există. I-am cerut premierului şi a fost de acord ca pentru cel de-al doilea guvern primul obiectiv al programului de guvernare să fie alegerea primarilor în două tururi, dar şi celelalte elemente din acordul politic pe care îl avem semnat cu PNL la învestirea Guvernului, toamna trecută”, a mai spus Dan Barna.

Întrebat de jurnalişti la ce guvern Orban se referă, preşedintele USR a spus că partidul pleacă de la premiza că Guvernul care va fi audiat săptămâna viitoare va pica.

„În orice scenariu miza este ca programul de guvernare al Guvernului următor să existe şi primari în două tururi. Punct”, a răspuns Barna.

Întrebat, de asemenea, dacă ia în calcul şi un viitor guvern USR-PNL, Barna a răspuns că „este scenariul cel mai probabil, vom vedea în funcţie de rezultatele electorale”, însă „primul obiectiv este ca acest guvern care este în momentul de faţă în Parlament să nu fie învestit astfel încât să facem următorul pas spre alegerile anticipate”.

 

Consultările iniţiate de Orban pentru a ocoli criza politică


Şeful Executivului a declarat, luni, că liberalii vor face toate demersurile necesare pentru a ajunge la alegeri anticipate.

"Vom continua discuţiile cu formaţiunile politice parlamentare pentru a ajunge la o înţelegere de susţinere a anticipatelor. (...) Vom întreprinde toate demersurile necesare pentru a ajunge la alegeri anticipate. Vom continua discuţiile, negocierile şi poate vom reuşi să-i convingem (pe cei de la PMP - n.r.) să susţină alegerile anticipate", a afirmat Orban, care a adăugat că PNL nu ia în calcul un scenariu prin care să nu se ajungă la anticipate.

PMP nu se teme de alegerile anticipate şi consideră că anul acesta este unul pierdut pentru a implementa proiectele de care românii au nevoie, a declarat, duminică, preşedintele partidului, Eugen Tomac.

"Nu ne temem de alegerile anticipate. Le considerăm doar un capriciu politic şi credem că este esenţial ca oamenii politici să se gândească mai întâi la cetăţeni, la priorităţile României şi, dincolo de aceste lucruri, să nu existe altceva", a spus Tomac.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, tot după consultările de la Cotroceni, că soluţia alegerilor anticipate i se pare nepotrivită, deoarece ar avea consecinţe negative în plan politic şi economic, iar timpul câştigat faţă de un scrutin la termen ar fi nesemnificativ. În opinia sa, ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen adoptată de Guvernul Orban reprezintă o legiferare a "turismului electoral".

Liderul Pro România, Victor Ponta, declara, la rândul său, săptămâna trecută că desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru este "o chestiune neserioasă". El este convins că propunerea făcută de preşedintele Klaus Iohannis nu va fi votată în Parlament.

Grupul minorităţilor naţionale nu doreşte alegeri anticipate şi va susţine prim-ministrul propus de preşedintele Klaus Iohannis, a informat deputatul Varujan Pambuccian, după consultările cu şeful statului de joia trecută.

Ciolacu a exclus cu totul participarea la consultări pe subiectul alegerilor anticipate. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că premierul desemnat Ludovic Orban este propus de un partid care nu îl votează şi a adăugat că nu are nicio înţelegere cu acesta în privinţa alegerilor anticipate.

 

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .