15 iulie 2021

Europarlamentar PSD: România, printre ultimele 4 state europene care au depus PNRR

Cosmin Pirv

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susţine că România este printre ultimele patru state europene care au depus PNRR, iar consecinţa acestui fapt este că România va începe implementarea planului mai târziu, cu riscul de a nu cheltui toţi banii până în 2026.

Sursă foto: Mediafax

„România se află printre ultimele 4 state europene care au depus planul şi care vor avea planurile acceptate doar în toamnă. Alături de România se mai află Finlanda, Suedia şi Estonia, ţări cu o alocare mult mai mică şi care au fost refractare la existenţa planului”, a anunţat joi Victor Negrescu.

Conform acestuia, informaţia a fost comunicată de reprezentanţii Comisiei Europene membrilor Parlamentului European.

16 planuri au fost aprobate, în timp ce alte 4 planuri vor fi avizate până la finalul lunii iulie.

„O nouă dovadă a faptului că planurile puteau fi finalizate, dacă se muncea şi nu se cerea prelungirea, în cursul acestei veri. Mai sunt trei ţări care nu au depus planurile din cauza tensiunilor politice: Olanda, Bulgaria şi Malta”, mai susţine Negrescu.

Acesta spune că printre consecinţele întârzierii se numără faptul că România va începe implementarea PNRR mai târziu decât alte state europene, „cu riscul de a nu putea cheltui banii până în august 2026”, şi că ţara noastră „va avea dificultăţi în a cheltui avansul de 13% pentru care nici până astăzi nu există un plan de implementare şi riscă să fie cheltuiţi pe hârtii, salarii şi consultanţi”.

„În ceea ce priveşte ţinta de mediu şi cea de digital, planurile aprobate conţin alocări medii de 39% pentru mediu şi 26% pentru digital. Doar guvernanţii din România par că au aflat abia acum de aceste ţinte stabilite deja de un an. Aşa cum am semnalat de nenumărate ori public, ţintele nu erau respectate în planul prezentat iniţial de guvern”, a mai transmis europarlamentarul PSD.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .