06 februarie 2020

Experimentul anticipatelor a început. Ce piruete de argumentaţie va executa Orban zilele următoarele

Alina Mihai

Preşedintele Klaus Iohannis a pregătit deja terenul pentru a-l desemna miercuri seara tot pe Ludovic Orban să formeze Guvernul, lucru pe care îl face pentru ca strategia de declanşare a anticipatelor să avanseze. Pentru a fi siguri că nu au surprize, liberalii şi-au făcut transparent planul pe care îl vor aplica pentru a ajunge la alegeri înainte de termen, lucru recunoscut doar cu jumătate de gură până acum.

Sursă foto: Mediafax
Soluţia desemnării de două ori a liderului PNL, Ludovic Orban, chiar dacă a fost demis, a fost completată astăzi de încă o hotărâre riscantă pentru imaginea PNL, aceea de a-şi respinge propria nominalizare şi apoi întreaga listă de miniştri, la audierile din Parlament. Votul de încredere dat Cabinetului Orban II este preconizat să se întâmple după 25 februarie.

PSD va specula din plin această contradicţie remarcată de-a lungul timpului de către toţi adepţii anticipatelor, aşa cum a fost Traian Băsescu, care şi-a dorit anticipatele, însă nu a reuşit să treacă peste condiţiile sine qua non prevăzute în Constituţie care presupuneau un joc dublu. Sceneta pe care va trebui să o joace Orban zilele următoare va fi să-şi trimită propunerile de miniştri în Parlament, iar aceştia să fie audiaţi pentru a convinge că sunt potriviţi pentru asemenea funcţii, iar pe de altă parte să primească vot negativ pentru a-şi atinge celălalt scop politic, anticipatele.

Marcel Ciolacu şi Victor Ponta vor încerca să strângă o majoritate parlamentară pentru a-şi instala un guvern sau chiar pentru un al doilea Guvern Orban, însă în prezent adună doar 226 de voturi, deci mai au nevoie de 7 parlamentari pentru a-şi atinge scopul. Aliaţii lor la moţiunea de cenzură, UDMR şi ALDE s-au distanţat după vot de PSD şi nu vor susţine un guvern format în jurul „intelectualului de stânga de nerefuzat”.

Mai există un scenariu care să deblocheze criza politică, PSD să ajungă la un consens cu PNL şi să devină, la masa verde, un susţinător al alegerilor anticipate

De ce ar susţine social-democraţii anticipatele? Pentru că ar reuşi astfel să-şi mobilizeze activul cel mai bun de partid, aleşii locali, care să tragă partidul şi la locale şi la parlamentare. Win-win situation va fi pentru PSD să-şi conserve o mare parte dintre primăriile pe care le deţine deja, deşi este în pierdere mare de electorat, în timp ce PNL  ar obţine o majoritate confortabilă, care să îi confere siguranţa că poate guverna de unul singur sau cu un partid mai mic. 
 
 
Guvernul Orban II, aceeaşi formulă de Guvern 

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că este posibil să propună aceeaşi formulă de Guvern pentru învestire. Orban spus că săptămâna viitoare va discuta cu partidele partenere despre strategia de declanşare a anticipatelor.

"Începând de săptămâna viitoare vom avea un dialog cu toţi partenerii care au fost alături de noi şi care sunt în continuare alături de noi, pentru a stabili o strategie comună de declanşare a alegerilor anticipate. (...) În ce mă priveşte sunt foarte mulţumit de echipa guvernamentală. Din punctul meu de vedere, putem continua în aceeaşi formulă. Luni vom avea o reuniune a Biroului Executiv în care vom lua decizia legată de componenţa Guvernului, de programul de guvernare, dar după ce vom aştepta decizia preşedintelui României", a afirmat premierul interimar Ludovic Orban la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă este pregătit de o posibilă tergiversare a calendarului pentru anticipate de către PSD, având în vedere că Marcel Ciolacu a spus că ar putea fi declanşat un conflict constituţional, Orban a răspuns: "Conflict constituţional pentru ce? Constituţia este foarte limpede. Preşedintele are atributul constituţional de a propune prim-ministrul. Nu există niciun partid care să deţină singur majoritatea absolută din Parlament, ca atare preşedintele decide persoana candidatului pentru funcţia de prim-ministru".

PNL a fost primul partid care s-a prezentat, joi, de la ora 12.00, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui prim-ministru.

Anterior, Orban a confirmat că propunerea liberalilor pentru funcţia de premier este ”în persoana preşedintelui PNL, subsemnatul, Ludovic Orban” şi că parlamentarii formaţiunii vor vota pentru respingerea celor două propuneri de guvern, pentru a se ajunge la anticipate.

PNL a decis să meargă la consultările de la Cotroceni cu aceeaşi formulă de miniştri, au declarat surse liberale, joi, pentru MEDIAFAX.

Klaus Iohannis se consultă, joi, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui nou Guvern, cu reprezetanţii partidelor parlamentare.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .