16 octombrie 2020

Fenechiu:Iohannis şi PNL vor face tot posibilul pentru a paraliza legea care permite amâne alegerile

Gabriel Pecheanu

Preşedintele Klaus Iohannis şi PNL vor face tot ce e posibil pentru a paraliza legea care ar permite PSD să amâne alegerile parlamentare, a spus la RFI liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu.

Sursă foto: Mediafax

Daniel Fenechiu asigură că alegerile parlamentare vor avea loc în decembrie: „Nu ştiu cine a stabilit cifra de patru mii, că din câte ştiu, domnul Ciolacu nu e vreun epidemiolog laureat cu Nobel, ca să stabilească care este pragul de la care se întâmplă sau nu ceva. Pe de altă parte, nimeni nu poate să-mi garanteze că în februarie sau martie, situaţia epidemiologică va fi mai bună decât este astăzi".

Senatorul PNL prezintă paşii de urmat: „În momentul de faţă, avem o lege care a fost contestată la CCR şi contestaţia a fost respinsă. Potrivit textului constituţional, preşedintele are zece zile, calculate din 14, în care poate să o promulge sau să o retrimită în Parlament, printr-o cerere de reexaminare. Dacă coroborăm declaraţiile în care preşedintele spune că alegerile trebuie să se desfăşoare pe 6 decembrie, că România are nevoie de stabilitate, cu situaţia concretă, personal, nu am nici un dubiu că preşedintele va retrimite legea în Parlament. Bănuiesc că se va întâmpla asta undeva în data de 23, că nici preşedintele nu cred că se va grăbi. Pe 23 octombrie va veni legea în Parlament. Eu cred că oricât s-ar grăbi cei de la PSD-ALDE, nu vor reuşi mai repede de şase-şapte zile să o treacă prin ambele Camere, poate va dura chiar mai mult. Urmare a acestei treceri prin Camere, cererea de reexaminare respinsă, cum anticipez că ar trebui să se întâmple, în raport de furia cu care PSD-ul se agaţă de ideea amânării alegerilor, ar ajunge din nou la preşedinte, când din nou poate fi generat un incident, adică o nouă atacare la CCR, strict pe aspectele care se regăsesc în cererea de reexaminare, ceea ce ar însemna undeva între o lună şi şase săptămâni de zile. Şase săptămâni de zile înseamnă peste data de 6. O lună înseamnă cu puţin înaintea datei de 6 (...). Legea nu este încă în vigoare şi mai există încă remedii prin care această lege poate fi paralizată, ca să nu intre în vigoare până la data organizării alegerilor".

Şeful PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la 4.000 patru mii de infectări pe zi nu se impun alegeri.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .