17 ianuarie 2022

Firea: PSD ia în calcul toate opţiunile - preţuri reglementate, reducerea TVA, scheme de sprijin

Gabriel Pecheanu

PSD ia în calcul toate opţiunile posibile, de la revenirea temporară la preţuri reglementate până la reducerea TVA, eliminarea unor costuri suplimentare în factura de energie, plafonare, compensare, vouchere, tarife sociale, scheme de sprijin pentru companii, scrie ministrul Familiei Gabriela Firea

Sursă foto: Mediafax

Gabriela Firea are o postare pe Facebook în care anunţă „pasul decisiv pentru prezentarea soluţiilor care să completeze măsurile anunţate de guvern, astfel încât scumpirea energiei să fie suportabilă pentru populaţie şi economie. Acestea vor fi prezentate şi discutate în Coaliţie, pentru ca apoi să poată fi preluate şi aplicate. Ideea esenţială este ca oamenii şi companiile să primească un sprijin real şi consistent acum, când au cea mai mare nevoie de el”.

PSD, spune Firea. respinge „categoric demagogiile şi acuzaţiile stupide că ar fi populism demersurile pe care le face pentru a stinge incendiul scumpirilor care ameninţă să pârjolească tot”.

„Nu este niciun populism să faci tot ce se poate ca oamenii să-şi poată duce viaţa normal, chiar şi după ce-şi achită factura la curent sau gaz, şi să nu rămână în frig şi întuneric. Nu este deloc populism să te preocupe ca zeci de mii de IMM-uri şi companii cu mii de angajaţi să NU fie aruncate-n faliment de preţurile uriaşe ale electricităţii sau gazelor. Nu este pic de populism în eforturile ca şcolile, spitalele, instituţiile statului să continue să aibă electricitate şi gaze, să funcţioneze normal, să rămână capabile să-şi achite facturile la utilităţi.

Măsurile anunţate de guvern - reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh şi compensarea certificatului verde şi a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic, faţă de gravitatea situaţiei.

Aplicarea trebuie să fie mai rapidă, de la 1 februarie, şi trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor”.

Ministrul Familiei mai spune că trebuie introduse sancţiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării şi compensării. „Este imperios ca măsurile de susţinere dar şi de eliminare a birocraţiei inutile să se extindă şi asupra IMM-urilor şi companiilor: acum, de exemplu, e necesară completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri, ateliere, depozite, hale de producţie etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare. Ideea esenţială pentru care insistăm este ca aplicarea măsurilor sa fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocraţie stupidă, iar efectele să se vadă rapid, povara facturilor majorate să devină suportabilă”.

Gabriela Firea crede că România „trăieşte coşmarul facturilor uriaşe la energie din cauze liberalizării haotice a pieţei, decisă de guvernele trecute. Dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD, nu s-ar fi ajuns la actuala situaţie limită”.

O întâlnire între membrii coaliţiei de guvernare pe tema măsurilor din domeniul energiei va avea loc luni. În cadrul şedinţei ar putea fi stabilite măsurile pe care le va lua Guvernul Ciucă pentru a atenua efectele crizei provocate de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze.Surse politice spun că întâlnirea coaliţiei PNL-PSD-UDMR va avea loc luni, la ora 17.00, la Parlament. Întâlnirea va avea loc în condiţiile în care partidele din coaliţia de guvernare au păreri diferite despre soluţiile privind rezolvarea crizei din energie.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .