09 martie 2020

Indisciplina în perioada coronavirusului. 18 români au dosare penale după ce au plecat din locul de izolare. Ce pedepse riscă

Mihaela Gidei

Un număr de 18 români sunt cercetaţi penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce au părăsit locul de izolare, în contextul coronavirusului. Cei care nu au respectat măsurile impuse de autorităţi, chiar dacă este vorba de izolare la domiciliu, şi au cedat tentaţiei să iasă din locuinţă, vor plăti cu închisoarea sau pecuniar.

Sursă foto: Mediafax

În acest moment pe teritoriul României, 15 oameni au fost confirmaţi cu noul virus şi se află internaţi. Pe lângă acestea, autorităţile spun că sunt în carantină instituţionalizată un număr de 27 de persoane pentru care se fac teste pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 1.

Din cele 12.789 de persoane câte sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală, 18 persoane nu au respectat măsurile impuse şi au ieşit din casă sau au avut contact cu persoane din afara locuinţei. 

În Codul Penal sunt prevăzute pedepse pentru cei care nu respectă regulile de carantină şi pun în pericol sănătatea publică. 

În legislaţia penală, infracţiunile contra sănătăţii publice, mai precis zădărnicirea combaterii bolilor, art. 352 din Codul penal, se pedepsesc astfel:

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .