25 noiembrie 2019

Înfrângerea istorică suferită de stânga în România, la 30 de ani de la Revoluţie. Reuşita de a intra în turul II, anulată de înfrângerea aspră

Alina Mihai

Victoria lui Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte nu este atât de surprinzătoare, cât este înfrângerea istorică suferită de PSD în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, prin diferenţa mare de procente între candidatul PNL şi lidera PSD.

Sursă foto: Mediafax

“Înfrângere istorică a stângii la prezidenţialele din România“, este titlul din Le Monde. Cotidianul francez interpretează rezultatul ca fiind eşecul strategiei stângii, care a încercat să seducă electoratul cu creşteri de salarii, pensii şi ajutoare sociale dar care a întors spatele orientării istorice pro-europene a ţării şi milioanelor de români plecaţi la muncă în Europa de Vest.

În istoria post-decembristă, România a avut un sigur preşedinte de stânga, Ion Iliescu, iar acesta a câştigat alegerile în faţa lui Emil Constantinescu (61%-39%) şi cu Vadim Tudor (67%-33%), cu scoruri care se află în jurul celui înregistrat de Klaus Iohannis în 2019, după victoria unui nou mandat.

Candidaţii de stânga care au pierdut în faţa celor de dreapta sunt: 

Ion Iliescu în 1997 (cu 46%), când a câştigat Emil Constantinescu

Adrian Năstase în 2004, cu un scor strâns de 49%, în faţa lui Băsescu 

Mircea Geoană în 2009, cu doar câteva mii de voturi diferenţă, 49,7%, în faţa lui Băsescu 

Victor Ponta a pierdut alegerile cu 45,6% în faţa lui Iohannis, la prima sa candidatură

Ultimele alegeri pe care PSD le-a câştigat cu un scor mare au fost în 2016, la alegerile parlamentare, când a luat 46%, iar după trei ani, la alegerile europarlamentare, iar după trei ani de guvernare în care Dragnea a schimbat trei premieri, PSD a ajuns la 23%.

Viorica Dăncilă a reuşit să se califice în turul doi al alegerilor prezidenţiuale cu 22%, o reuşită care avea să entuziasmeze partidul, în condiţiile în care liderul USR, Dan Barna era mai bine cotat în sondaje. În turul al doilea însă, Viorica Dăncilă a reuşit să obţină 34,12%, cel mai slab scor al partidului din istoria alegerilor prezidenţiale, lucru pe care liderii PSD îl vor analiza la şedinţa CEx de marţi în care vor face analiza înfrângerii. 

 

www.monitorulpartidelor.ro, parte a trustului MEDIAFAX, vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii dar şi analize despre alegerile prezidenţiale. Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să daţi LIKE paginii noastre de Facebook.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .