24 noiembrie 2021

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis va avea la dispoziţie cea mai puternică maşinărie deţinută de un preşedinte postdecembrist. O va folosi la resetarea României?

Gabriela Antoniu

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că prin formarea în Parlamentul României a uneia dintre cele mai puternice majorităţi din postdecembrism -PNL-PSD-UDMR-Minorităţi- preşedinte Klaus Iohannis ar putea avea drept scop, până la proba contrarie, nu a evita suspendarea din funcţie, ci a crea. unui vehicul care să treacă prin Legislativ reformele vitale cerute de interesul naţional. Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

Sursă foto: Mediafax

„Esenţa comentariului meu anterior consacrat, ca multe alte intervenţii consacrate evenimentelor bulversante de pe scena politică din ultima vreme şi dată de titlu:

<Alianţa PNL-PSD e victoria lui Klaus Iohannis poate cea mai mare victorie a sa din cei 20 de ani>.

Într-adevăr, momentul care a stîrnit cele mai multe patimi, care a descumpănit pe mulţi, care a ridicat multe întrebări şi ia adus lui Klaus Iohannis un potop de acuzaţii isterice şi de gesturi isterico- demagogice, e constituie insula alierea celor două partide pînă. acum duşmane: PNL şi PSD.

Evenimentul bulversant, cel care a făcut să leşine pe fostele Colivărese ale lui Băsescu, în prezentul Colivăresele USR, la reprezentat, aşadar, făurirea către Klaus Iohannis a alianţei PNL-PSD.

Se reduce în întregime şi Operaţiune gîndită coordonată de Klaus Iohannis începînd cu 1 septembrie 2021 la alierea PNL cu PSD, la crearea a ceea ce ar putea fi un soi de Fier de lemn?

Evident nu.

După consultările de la Cotroceni, Klaus Iohannis a declarat:

< Sa încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României sa format o majoritate solidă, o majoritate din care face parte PNL, PSD, UDMR şi Grupul minorităţilor. Reprezentanţii acestor majorităţi au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru şi, în acest format, am avut o discuţie pe care o consider foarte bună. This majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o.>

Teoretic, prin desemnarea lui Nicolae Ciucă drept premier care va obţine votul de investitură, sa încheiat ceea ce întreaga presă a numit Criza politică gravă din România. Te-ai fi aşteptat ca Preşedintele să-şi exprime satisfacţia pentru că, în fine, Criza sa încheiat şi România va avea, în fine, un Guvern.

Satisfacţia preşedintelui – ne arată Declaraţia – are un alt motiv decît cel al constatării că România va avea în fine un Guvern după aproape trei luni de balamuc, un Guvern cerut de confruntare cu Criza sanitară, cu Criza energetică şi alte Crize (internaţionale), care. se conturează la orizont.

Preşedintele observă mulţumit că <în Parlamentul României sa format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi Grupul minorităţi> .

Aşadar, preşedintele remarcă drept eveniment fericit al momentului nu încheierea Crizei, ci formarea unei majorităţi solide. Lăsînd impresia că asta şi-a dorit- o majoritate solidă în Parlament. La un moment dat rîvnind la ministerele deţinute de UDMR, cei de la PNL au propus celor de la PSD să facă un Guvern doar din PSD şi PNL. Nu de alta, dar PSD şi PNL aveau o majoritate confortabilă în Parlament. UDMR are în Parlament doar 29 de locuri. Se putea face un Guvern şi fără UDMR. În acel moment, Marcel Ciolacu s-a opus categoric, ameninţînd cu renunţarea la negocieri. Evident, PSD are tot interesul ca UDMR să facă parte din Guvern, pentru a putea contracara PNL. Nu doar acesta a fost motivul fermităţii cu care Marcel Ciolacu s-a opus plecării UDMR din Coaliţie. Un alt motiv – şi cred că acesta e prioritar – l-a constituit înţelegerea iniţială cu Klaus Iohannis. Această înţelegere – sînt sigur – a vizat alcătuirea unui Guvern format din PNL, PSD, UDMR şi Minorităţi Naţionale. Nu un Guvern care să treacă prin Parlament, ci un Guvern care să ia înfăţişarea unui Guvern de Uniune Naţională. Dacă sîntem atenţi la declaraţia lui Klaus Iohannis nu greşim zicînd că Preşedintele a impus în cadrul înţelegerii cu Marcel Ciolacu un Guvern din care să nu lipsească UDMR. Şi nu pentru a convinge PSD să vină la Putere, ci pentru a forma o majoritate solidă în Parlament. Prin raportare la o altă alianţă impusă de un preşedinte, cea dintre PDL şi PSD în decembrie 2008, cea de acum nu se rezumă la două partide la Putere.

Putem spune că practic România va avea de joi un Guvern de Uniune Naţională.

Klaus Iohannis a lucrat fără să şovăie la alianţa PNL-PSD.

Alianţa dintre cele două partide n-a fost însă scopul Planului gîndit de Klaus Iohannis. Scopul l-a reprezentat formarea în Parlamentul României a uneia dintre cele mai puternice majorităţi din postdecembrism. Blestemul perioadei postdecembriste l-a reprezentat existenţa Guvernelor cu majorităţi slabe, nu de puţine ori minoritare. Aceste Guverne n-au îngăduit trecerea prin Parlament fără probleme a unor reforme vitale pentru România. A fost o excepţie- Guvernarea Dragnea. Majoritatea absolută deţinută de PSD a fost irosită prin tot felul de năzbîtii. Prin impunerea lui Nicolae Ciucă drept premier şi aducerea PSD la Guvernare, putem spune că Klaus Iohannis are la dispoziţie o maşinărie cum nici un alt preşedinte n-a avut în postdecembrism.

De ce şi-a dorit Klaus Iohannis această maşinărie?

Unii spun că sa temut de suspendare. Alţii că-şi pregăteşte perioada de după încheierea mandatului.

Eu nu sînt un simpatizant al lui Klaus Iohannis. De şapte ani l-am criticat, l-am acuzat, l-am denunţat. Cu textele mele scrise sau vorbite împotriva lui Klaus Iohannis aş putea face o carte.

Cu toate acestea, şi poate tocmai pentru că nu-l simpatizez pe Klaus Iohannis, îmi permit să-i acord aici prezumţia de bune intenţii.

Cu această maşinărie Klaus Iohannis vrea să reseteze România. Poate că Klaus Iohannis şi-a creat o majoritate solidă pentru a purcede la Operaţiunea de resetare a României, anunţată în campania din 2020, eşuate din cauza Coaliţiei de tîrţa-pîrţa PNL-USR.

Nu exclud posibilitatea de a mă înşela:

Viaţa mă va confirma sau mă va contrazice.

Pînă atunci un lucru e sigur.

Făurirea alianţei PSD- PNL a meritat tot efortul numai şi numai dacă Klaus Iohannis a văzut în ea nucleul majorităţilor soldate care să treacă prin Parlamentul reformelor vitale cerute de interesul naţional.”

 

NOT Ă : Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .