15 martie 2020

Ministrul de Interne devine al doilea om în stat, după declanşarea stării de urgenţă/ Ce ar putea conţine decretul prezidenţial

Diana Grigore

În situaţia declarării stării de urgenţă, ministrul de Interne, Marcel Vela, care conduce DSU, va putea emite ordine cu valoare de lege, a explicat, pentru MEDIAFAX, vicepremierul Raluca Turcan. Astfel, se vor facilita procedurile de achiziţie şi aprovizionare pentru combaterea coronavirusului.

Sursă foto: Mediafax

„Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care este coordonat de ministrul de Interne, capătă puteri speciale, pentru ca ordinele pe care ei le emit să aibă valoare de greutate de lege. Asta înseamnă că flexibilizează intervenţia instituţiilor statului, flexibilizează tot ceea ce înseamnă procese, achiziţie de aprovizionare şi practic îţi gestionează mai bine tot ceea ce înseamnă coordonare pe partea de prevenţie şi de diminuare a unui dezastru, infecţiei de coronavirus. Ăsta e procedeul, că devine al doilea om, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este condus de ministrul de Interne, însă este coordonat de prim-ministru”, a declarat pentru MEDIAFAX, vicepremierul Raluca Turcan.

Potrivit OUG 1/1999, în cazul instituirii stării de urgenţă, coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administraţiei şi Internelor.

O altă prevedere arată că, pe durata stării de urgenţă, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, sub conducerea nemijlocită a ministrului administraţiei şi internelor şi în coordonarea primului-ministru.

Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă în România, începând de luni, în contextul coronavirusului. Numărul cazurilor cu noul virus Covid-19 în ţară a trecut de 130. Parlamentul va trebui să se întrunească în termen de cinci zile pentru a aproba solicitarea preşedintelui, urmând ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

Ce ar putea conţine decretul privind starea de urgenţă

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să emită decretul privind instituirea stării de urgenţă. Printre măsuri se pot regăsi oprirea mijloacelor de transport în Capitală şi în ţară sau închirierea de hoteluri pentru a fi transformate în centre de carantină.

Începând de mâine, în România este instituită starea de urgenţă. Deocamdată, ştim că un grup de lucru, format din reprezentanţii mai multor ministere, a trimis către premierul Ludovic Orban propunerile de măsuri. Acesta va transmite propunerile, la rândul său, către preşedinte, care va emite decretul.

Ca linii generale, acest decret poate conţine:

- restricţii ale transportului în Bucureşti sau ţară, iar deplasarea la muncă să se facă doar cu maşina personală

- restricţii ale zborurilor către orice ţară care este considerată zonă roşie pentru COVID-19

- toate instituţiile care pot trimite angajaţii să lucreze de acasă, o vor face

Şi tot la capitolul măsuri s-a putea regăsi suspendarea cheltuielilor guvernamentale destinate ajutoarelor sociale. În schimb, hotelurile pot deveni centre de carantină, mai ales că în perioada următoare sunt aşteptaţi acasă mulţi români din Diaspora. Şi tot în acest sens este posibil ca autorităţile să facă apel ca românii întorşi din Italia, Spania, Marea Britanie sau alte ţări să vină cu cel puţin 2 săptămâni înainte, pentru a sta în perioada de carantină până la Paşti.

Deja au fost interzise evenimentele cu peste 50 de oameni, dar este posibil ca mall-urile şi cinematografele să fie închise.

În această perioadă este de aşteptat să fie adaptat programul de guvernare. Unele companii au cerut deja ca Executivul să ia în considerare acordarea de sprijin financiar. Acest lucru ar putea fi făcut prin ajutoare de stat sau garanţii. Acolo unde este nevoie, statul trebuie să acorde lichidităţi băncilor, iar pentru IMM-uri să fie folosiţi bani europeni.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .