17 ianuarie 2020

Moise Guran a mai avut OFERTE de a intra în politică. Centrul de jurnalism independent taxează dur colaborarea paralelă din 2018 a jurnalistului

Alina Mihai

Moise Guran, ultimul jurnalist care a contrariat prin faptul că a intrat în politică, continuă să producă discuţii, atât în breaslă, pentru cât de deontologic a fost gestul său de a colabora în paralel cu un partid, în timp ce îşi făcea meseria, cât şi printre politicieni, unii divulgând că i-au propus în trecut să li se alăture. Decizia sa, de a face pasul către o zonă pe care a criticat-o, vine într-un moment în care politica este o sursă de informaţii, într-un an în care au loc două serii de alegeri şi în care se va contura viitorul puterii politice în România pentru următorii ani.

Sursă foto: Mediafax

Victor Ponta îl laudă, dar îl şi critică, pe Moise Guran pentru decizia de a se înrola în USR. Liderul Pro România dezvăluie că i-a propus jurnalistului să facă parte din echipa sa guvernamentală atunci când el era prim-ministrul României, în guvernarea PSD. 

„Confirm faptul ca i-am propus in 2012 lui Moise Guran sa faca parte din echipa mea guvernamentala / pe model american am considerat mereu ca cel mai important lucru este modul de gestionare a economiei “It’s the economy stupid “”, a povestit Ponta.

Fostul premier spune că a fost refuzat de ziaristul de la Europa FM, dar ceea ce l-a uimit a fost că ulterior „s-a dovedit că au gandirea economica surprinzător de apropiată”. 

„M-am bucurat cand a sprijinit public si a laudat masurile fiscale adoptate in 2014-2015”, a menţionat Ponta, care a fost la guvernare între 2012-2015.

Ponta îl apără pe Guran pentru decizia luată, însă îl atacă pentru partizanatul politic ascuns timp de aproape un an şi jumătate cu USR.

„Nu vad nimic de condamnat in faptul ca Moise a decis sa paraseasca tribuna din care comenta si sa intre pe teren / singurul lucru negativ este partizanatul politic (pe bani multi) ascuns ipocrit de haina “jurnalistului independent”, a scris liderul Pro România pe Facebook.

 

Reacţia Centrului de jurnalism independent: Jurnalismul şi activitatea politică sunt două meserii incompatibile


Principala armă şi protecţie a jurnalistului este credibilitatea lui, credibilitate care se câştigă în ani şi se pierde într-o secundă, consideră Centrul de Jurnalism Independent, care îl critică pe Moise Guran pentru decizia sa de a lucra cu USR şi PLUS, „pe programe”, din toamna lui 2018, în timp ce în paralel practica profesia de ziarist.

“N-am considerat că este un conflict de interese dacă lucrez cu ei şi din toamna lui 2018 am lucrat cu ei la programe, separat, şi cu USR şi cu PLUS”, a spus Moise Guran la Digi24. Declaraţia lui Moise Guran că a lucrat în paralel ca jurnalist şi consultant politic a stârnit discuţii în spaţiul public în principal datorită notorietăţii acestuia, dar el este departe de a fi un caz singular”, transmite ONG ul care monitorizează activitatea din presă, cu o concluzie tranşantă, „jurnalismul şi activitatea politică sunt două meserii incompatibile”. 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .