13 octombrie 2021

Nica (PSD): CE le arată statelor membre cum să scadă preţurile la energie, numai să se şi vrea

Gabriel Pecheanu

Eurodeputatul PSD Dan Nica afirmă că, în urma solicitărilor mai multor state, printre care şi România, Comisia Europeană a prezentat o recomandare de măsuri, care să permită tuturor ţărilor afectate din cadrul UE să intervină rapid la nivel naţional pentru soluţionarea crizei preţurilor la energie.

Sursă foto: Mediafax

„Am transmis recent o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a exprima cele mai profunde preocupări ale Grupului S&D în legătură cu explozia preţurilor la gaze şi energie în tot mai multe state ale UE, solicitând CE să elaboreze un plan concret, cu măsuri coordonate, care să permită tuturor ţărilor afectate să intervină rapid la nivel naţional. Acest lucru se întâmplă astăzi, iar o parte dintre măsuri includ şi solicită delegaţiei noastre. În România situaţia este dramatică şi trebuie să intervină rapid pentru a opri această criză. Conform informaţii Comisiei, 20% dintre români se află în imposibilitatea de a-şi încălzi locuinţa. Deşi Comisia nu a venit cu o măsură concretă finanţată la nivel european pentru a interveni urgent în situaţia de criză, propune un set de măsuri posibile ce pot fi aplicat de Guvernul României pentru a stopa criza uriaşă a preţurilor. Nu mai avem nicio scuză, dimpotrivă, avem o direcţie cât se poate de clară din partea Comisiei Europene, care spune ca pentru anumite masuri nici nu este nevoie de aprobarea Comisiei. Acum, numai cine nu vrea nu-i ajută poporul ”, a explicat eurodeputatul PSD.

Printre solicitări avansate anterior de delegaţie S&D din Parlamentul European şi care se regăsesc în propunerea de miercuri a Comisiei se numără propunerea de eliminare a taxelor nejustificate pe energie şi adoptarea unor măsuri specifice pentru protejarea cetăţenilor vulnerabili, dar şi a IMM-urilor, o formulă comună pentru achiziţionarea de gaze naturale la nivelul UE, precum şi un plan de prevenire a speculaţiilor pe piaţa europeană a carbonului.

Astfel, Dan Nica reaminteşte că legislaţia Uniunii Europene permite statelor membre să intervină, în situaţii excepţionale şi cu condiţii stricte, în stabilirea preţurilor pentru furnizarea de energie electrică pentru consumatorii vulnerabili. Printre alte măsuri, stat membru pot să ia în considerare şi scoaterea schemelor de sprijin pentru regenerabile în afara factorilor energetici electrice.

Nica susţine, totodată, că majoritatea preţurilor gazului şi electricităţii sunt repercusiuni grave şi asupra industriei şi a IMM-urilor, acestea sunt riscând să intre în faliment, şi să ducă, aşa cum vedem cu toţii, la creştere insportabilă a preţurilor produselor alimentare şi serviciile de transport. De aceea, printre recomandările Comisiei către state a fost şi aceea de a-şi îndrepta atenţia către reduceri de taxe şi impozite, precum şi către un tarif redus la furnizarea de gaze naturale, energie electrică sau termoficare. Sprijinirea industriei şi a IMM-urilor pentru a face faţă crizei, se poate realiza în deplină conformitate cu legislaţia privind ajutorul de stat.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .