11 martie 2020

Noi măsuri anunţate de autorităţile din România. Răspândirea coronavirusului a intrat în scenariul III. Reguli care se aplică pentru angajatori

Otilia Serescu

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că se recomandă ca firmele care au mai mult de 99 de angajaţi să decaleze programul de lucru al angajaţilor, iar programul de lucru ar putea începe în trei intervale de lucru diferite. Măsura este obligatorie pentru sectorul de stat. De asemenea, toate activităţile culturale şi ştiinţifice în spaţii închise sunt resticţionate, iar măsura este aplicată pentru evenimentele cu peste 100 de persoane.

Sursă foto: Mediafax

Deciziile au fost luate, miercuri, în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi se aplică în Scenariile 2 şi 3. După depăşirea pragului de 100 de cazuri, vineri, România a intrat în Scenariul 3, iar preşedintele Iohannis a anunţat că de luni, 16 martie, va decreta instituirea stării de urgenţă. Decretul prezidenţial de instituire a stării de urgenţă ar putea limita şi mai mult circulaţia persoanelor, iar companiile ar putea fi obligate să-şi trimită angajaţii să lucreze de acasă, acolo unde o vor face.

De asemenea, s-a mai stabilit şi ca distribuirea în afara României a medicamentelor şi materialelor sanitare folosite pentru combaterea coronavirusului să fie suspendate timp de şase luni. Arafat a anunţat şi suspendarea până la data de 31 martie a evenimentelor culturale şi de divertisment la care sunt prezente peste 50 de persoane, în spaţii închise.

 

România intră în scenariul 3, după ce a trecut de 100 de cazuri de coronavirus. Ce presupune acesta

La nivelul ţării, numărul bolnavilor de COVID-19 a trecut de 100 de cazuri, ceea ce înseamnă că ţara intră în scenariul 3. În scenariul 3 medicii vor face triaj epdemiologic în corturile instalate în curtea spitalelor, iar spitalele de boli infecţioase nu vor trata decât cazurile de infecţie cu SARS Cov 2.

România a intrat astfel în scenariul 3 al răspândirii infecţiei cu SARS COV 2, cel în care numărul cazurilor se situează între 101 şi 2000 de cazuri. Ce ar trebui să ştii legat de acest scenariu?

1. Vei fi oprit în curtea spitalului unde vei ajunge, pentru că medicii vor face în corturi special amenajate triaj epidemiologic.

2. La triaj ţi se va lua temperatura corporală şi vei completa un formular.

3. Cadrele medicale vor pune pe primul loc cazurile de epidemie, aşa că ai putea avea de aşteptat.

4. Dacă nu ai o urgenţă, nu te duce la spital. Medicii te vor amâna.

5. E bine să ştii că în scenariul 3 spitalele de boli infecţioase nu vor trata decât cazurile de infecţie cu SARS Cov 2.

6. Dacă nu ai infecţie cu SARS cov 2 şi ai alte afecţiuni vei fi transferat către altă unitate sanitară.

7. În scenariul 3 managerii spitalelor vor mări spaţiile pentru tratarea pacienţilor, aşa că, dacă eşti deja internat ai putea fi mutat pe altă secţie.

8. În acest scenariu autorităţile vor aduce în sistem medici în plus, proaspăt specialişti sau chiar cadre medicale ieşite la pensie.

9. În scenariul 3 cei care gestionează criza legată de noul coronavirus vor găsi noi spaţii pentru carantinarea oamenilor care necesită această măsură.

10. În scenariul 3 este foarte posibil ca pacienţii să fie carantinaţi la domiciliu, dacă spaţiile puse la dispoziţie de autorităţi nu vor fi suficiente.

 

COVID 19: Angajatorii cer amânarea plăţii contribuţiilor sociale şi împrumuturi garantate de Guvern

Oamenii de afaceri propun 100 de măsuri pentru sprijinirea business-ului în contextul Covid-19, printre care amânarea plăţii contribuţiilor sociale şi împrumuturi de la stat pentru a supravieţui acestei perioade.

Consiliul Investitorilor Străini şi Confederaţia Patronală Concordia, două dintre cele mai puternice organizaţii care reprezintă interesele mediului de afaceri, au realizat un document cu 100 de măsuri propuse Guvernului pentru a ajuta investitorii să reziste dificultăţilor create de noul coronavirus.

Amânarea termenului de plată pentru contribuţiile sociale pentru o perioadă de trei luni şi oferirea unei bonificaţii de 5% pentru companiile care le plătesc la timp sunt două dintre măsurile propuse. Plata acestor contribuţii reprezintă, spun patronatele, cea mai mare cheltuială a companiilor, de aproximativ 10 miliarde de lei lunar. O amânare a termenelor de plată ar putea diminua numărul de concedieri din această perioadă.

Pentru afacerile mici şi mijlocii, oamenii de afaceri mai cer scheme rapide de împrumut garantate de stat, pentru ca acestea să poată supravieţui.

Investitorii propun Guvernului să transforme, temporar, programul Start-Up Nation într-o schemă de sprijin pentru IMM-uri.

Investitorii spun că este necesară o procedură medicală specială în vamă, pentru a evita intrarea în carantină de 14 zile a şoferilor care vin din zone afectate. Măsura este necesară pentru a nu bloca activitatea transportatorilor.

 

Arafat: Măsura limitării numărului de persoane în spaţii închise nu afectează mall-urile şi magazinele

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, miercuri, că măsura limitării la persoanelor în spaţiile închise nu afectează mall-urile şi hypermaketurile, însă aceasta se aplică în cazul cinematografelor sau teatrelor.

„Restricţionarea activităţilor culturale, ştiinţifice, religioase şi de divertisment în spaţii închise cu peste 100 de persoane, până la 31 martie, cu posibilitate de prelungire”, a spus Raed Arafat.

Este vorba despre teatre, cinema şi orice altă activitate care are loc într-un spaţiu închis.

„Până la 100 de persoane, OK, peste 100 de persoane, nu”, a explicat Raed Arafat.

În privinţa slujbelor, este o situaţie aparte. În biserică, numărul maxim al enoriaşilor care ascultă slujba în biserică trebuie să fie de maximum 100. Însă mai mulţi credincioşi pot rămâne şi afară pentru a participa la slujbă în curte.

 

Cetăţenii care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19 pot apela gratuit numărul 0800800358.

Oamenii sunt rugaţi să apeleze numărul unic de urgenţă 112 doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii să apeleze linia TELVERDE.

Programul de funcţionare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 şi 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .