25 septembrie 2021

Orban vs. Cîţu - congresul PNL, organizat cu 5.000 de delegaţi în plină pandemie

Gabriel Pecheanu

Liberalii se întrunesc, sâmbătă, la Romexpo, pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii patru ani. În cursă s-au înscris Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Orban mizează pe baza partidului, iar din echipa lui Cîţu fac parte mai mulţi lideri, printre care Emil Boc şi Gheorghe Flutur.

Sursă foto: Mediafax

Primul care şi-a anunţat candidatura la şefia PNL a fost actualul lider, Ludovic Orban. Pe 1 februarie spunea că şi-a informat colegii de partid că are intenţia de a candida pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Naţional Liberal.

„Mi-am informat colegii, pentru că au fost foarte multe speculaţii, mi-am informat colegii că am această intenţie şi că o voi prezenta public imediat ce voi propune declanşarea procedurilor de convocare a congresului”, a declarat Ludovic Orban.

Florin Cîţu, după o perioadă în care a ezitat să spună dacă intră în cursa pentru şefia partidului, a anunţat pe 30 mai că va candida. Premierul Florin Cîţu era înconjurat de mai mulţi lideri din partid, între care Emil Boc, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Virgil Popescu, Alina Gorghiu şi alţii.

„Mulţumesc că sunteţi astăzi aici, alături de mine, când fac acest anunţ important pentru partid, pentru România şi pentru mine. Am decis să mă înscriu în competiţia pentru preşedinţia PNL. Le mulţumesc liderilor politici puternici din PNL care au crezut în mine din primul moment în care m-am înscris în partid şi care şi astăzi mă susţin şi fac parte din echipa mea”, spunea atunci Cîţu.

Moţiunea sa se numeşte România Liberală.

„Am intrat în această cursă pentru că am realizat că este nevoie de mai mult. Era nevoie de mai mult liberalism şi în Partidul Naţional Liberal... După 25 septembrie altfel se vor lua deciziile în PNL, eu construiesc echipe, avem nevoie de toţi... Această candidatură nu este despre mine sau contracandidatul meu, este despre viitorul PNL şi despre viitorul României. Trăiască România liberală”, spunea Florin Cîţu.

Perioada de campanie internă a fost marcată de o serie de atacuri între cei doi contracandidaţi.

Florin Cîţu afirma, la TVR, că actualul lider liberal alege „un mod foarte urât de a ieşi din politică” şi poate îşi va asuma propriile declaraţii cu privire la demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, dacă va pierde cursa electorală internă.

Recent a venit şi răspunsul lui Orban: „A spus că mi-am ales un mod urât de a ieşi din politică. Da ce m-a băgat el în politică, să spună când o să ies? El decide cine intră şi cine iese din politică? Nu îi e ruşine un pic?”.

Un alt motiv de dispute între cei doi a fost postarea lui Cîţu în care apăreau pe Instagram secvenţe din „Superman Returns”, însă cu faţa sa în locul actorului, dar şi declaraţia în care a recunoscut că nu ştie cât costă o pâine.

„Ai aruncat ţara în criză, eşti ameninţat de moţiune de cenzură, să te postezi în Superman chiar mi se pare o problema mare”, a spus Orban.

„Am simţul umorului, le pun şi asta mi se pare bizar: că nu mai este simţul umorului în România. Le pun şi râd de mine. Filmuleţul cu Superman era aşa de bine făcut, era distractiv şi foarte bine făcut. Sunt diferit poate de ceilalţi (premieri - n.r.) pentru că sunt foarte sincer. Este un cont personal de Instagram, mi s-a părut distractiv şi am pus acolo. Mă aşteptam ca PSD, AUR sau USR să mă atace. Reacţia lui Ludovic Orban mi s-a părut bizară, dar înţeleg că este acum în tabăra USR şi PSD şi trebuie să fie alături de ei”, a reacţionat prim-ministrul.

Întrebat dacă se consideră Superman, Cîţu a spus că nu, iar postările sale sunt un mod de a comunica altfel: „lipsa simţului umorului mi se pare o problemă totuşi. Să nu ai simţul umorului şi să fii încleştat într-o luptă este trist”.

De asemenea, actualul lider al PNL l-a acuzat pe Florin Cîţu că a generat criza guvernamentală şi că a decis, fără să informeze preşedintele formaţiunii sau forurile de conducere, de intenţia de a demite un ministru USR PLUS, ceea ce a dus la ieşirea USR PLUS de la guvernare şi la depunerea unei moţiuni de cenzură pentru care Guvernul a sesizat CCR.

Pe 11 septembrie, în contextul în care Florin Cîţu este susţinut de peste 30 de lideri de organizaţii judeţene, Orban a acuzat „şmecherii” pentru desemnarea delegaţilor la congres. De asemenea, el spunea anterior că în decizia alegerii preşedintelui PNL trebuie să conteze doar voinţa membrilor de partid, nu cea a unei „entităţi din exteriorul” formaţiunii, spune Ludovic Orban: „Luarea deciziei nu trebuie să fie apanajul a 20-30-50 de oameni”.

„Fiecare dintre dvs. aveţi în mâini soarta partidului. Unii aleg o strategie în care aduc preşedinţi de filiale în susţinerea candidaturii lor. Strategia mea este cu totul şi cu totul diferită. Eu ştiu că fiecare membru al PNL are discernământ, are o responsabilitate pentru viitorul Partidului Naţional Liberal şi va participa la luarea deciziei în mod activ, pentru că luarea deciziei nu trebuie să fie apanajul a 20-30-50 de oameni. În decizia pe care o luăm trebuie să conteze doar membrii PNL şi nicio altă entitate din exteriorul PNL, pentru că e destinul pe care-l vom avea împreună”, a spus Ludovic Orban la conferinţa de alegeri din filiala Constanţa.

Recent, preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Adunarea Generală ONU de la New York, şi-a declarat susţinerea faţă de premierul Florin Cîţu şi a anunţat că va participa la lucrările congresului PNL.

La Congresul PNL care se va desfăşura pe 25 septembrie vor participa aproximativ 5.000 de oameni.

Toţi participanţii la Congresul PNL vor avea certificat pentru a dovedi că sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau au rezultat negativ la testarea COVID. Documentul va fi solicitat la intrarea în sala unde va fi congresul şi va fi verificat de şefii delegaţiilor din ţară. Preşedinţii filialelor PNL sunt obligaţi să se asigure că membrii delegaţiei au toate documentele asupra lor şi vor semna o declaraţie pe propria răspundere. Nicio delegaţie nu va putea avea invitaţi din cauza regulilor anti-COVID.

În weekend, subprefectul capitalei Antonela Ghiţă a anunţat că, în condiţiile actuale, evenimentul PNL ar putea fi organizat doar cu jumătate din numărul anunţat de participanţi din cauza creşterii numărului de persoane infectate în Bucureşti. În aer liber pot fi mai multe persoane doar dacă acestea sunt vaccinate, conform regulii.

„Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale cu un număr mai mare de 2500 de spectatori este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, scrie în decizia autorităţilor.

Congresul PNL se va desfăşura la Romexpo.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .