14 februarie 2020

OUG nepublicată privind alegerile anticipate, armă de negociere a PNL? Al doilea politician care solicită retragerea ei

Diana Grigore

Călin Popescu Tăriceanu îi cere Guvernului Orban să nu publice Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate în Monitorul Oficial. Liderul ALDE este nemulţumit de faptul că cetăţenii pot vota la alegerile parlamentare, indiferent de locul în care se află, lucru punctat şi de liderul UDMR, Kelemen Hunor. Ordonanţa de urgenţă nu a fost publicată nici la peste 7 zile de la şedinţa de guvern organizată înainte ca Guvernul Orban să pice, reuniune în care s-au adoptat nu mai puţin de 25 de OUG.

Sursă foto: Mediafax

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine, într-o postare pe Facebook, că OUG privind alegerile anticipate este „o palmă dată democraţiei”.

„Este o palmă dată democraţiei. Aş fi mers mai departe şi aş fi spus că este un adevărat atentat la democraţie dacă ea nu ar avea şi prevederi pozitive, precum mărirea numărului de parlamentari pentru românii care trăiesc în străinătate. Însă, asta nu justifică sub nicio formă legalizarea turismului electoral”, a scris Tăriceanu, pe Facebook.

Mai mult, liderul ALDE acuză Guvernul Orban că prin OUG pe alegerile parlamentare se pregăteşte de „o mare fraudă electorală” sau face tot posibilul să enerveze partidele politice pentru a pleca acasă.

Guvernul a adoptat la începutul lunii OUG pentru organizarea alegerilor anticipate, care vizează şi creşterea numărului de parlamentari pentru diaspora.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat marţi după întâlnirea cu Ludovic Orban că Uniunea vrea alegeri anticipate, însă nu e de acord cu posibilitatea votării pe liste suplimentare în orice judeţ. OUG adoptată săptămâna trecută „modifică în mod mascat” sistemul electoral actual, deoarece ar permite oricui să voteze pe orice listă de judeţ, indiferent de domiciliul stabil din cartea de identitate, susţine liderul UDMR. Potrivit acestuia, dacă 100.000 de studenţi sau 70.000 de persoane fără viză de flotant vor putea vota în judeţul Cluj, rezultatul judeţului Cluj va fi distorsionat.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .