11 februarie 2020

Prima sa zi de mandat. Un europarlamentar român propune cetăţenia europeană

Ana Petrescu

Noul europarlamentar PSD Victor Negrescu a cerut în plenul Parlamentului European să se creeze un nou statut al cetăţeniei europene, care să permită românilor din Diaspora să nu mai fie discriminaţi. Începând de astăzi, România a primit un mandat în plus în Parlamentul European, după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, locul revenind PSD, respectiv lui Victor Negrescu, următorul pe lista votată la alegeri.

Sursă foto: Mediafax

În prezent, toţi cetăţenii unei ţări membre a Uniunii Europene sunt, automat, şi cetăţeni ai UE. Statutul de cetăţean al UE conferă o serie de drepturi şi responsabilităţi, printre care dreptul de a locui şi de a circula liber pe teritoriul Uniunii, fără a face obiectul discriminării pe motive de naţionalitate.

„În calitate de europarlamentar, reiterez nevoia creării unui statut nou pentru cetăţenia europeană, o garanţie juridică explicită a statutului de cetăţean al UE. Fără diferenţe, fără inegalităţi, o garanţie pentru un tratament egal. Cetăţenii UE susţin acest deziderat. De exemplu, în România sunt zeci de mii de persoane care au semnat petiţia iniţiată în acest sens împreună cu PES activists România. Dezbaterile privind viitorul UE trebuie să pună accent pe cetăţeni”, a afirmat Victor Negrescu, potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.

Eurodeputatul social-democrat a strâns 20.000 de semnături pentru susţinerea unui proiect în acest sens.

Devenit membru în PE după Brexit, Negrescu a reamintit decidenţilor europeni despre nevoia de a se preocupa de cetăţenii români şi de ceilalţi cetăţeni europeni care trăiesc în Marea Britanie.

„Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă un moment care nu trebuie tratat cu lejeritate. Este vorba despre pierderea unui membru important al UE, dar şi despre modul în care vom continua să cooperăm pe viitor în interesul tuturor părţilor implicate, inclusiv al celor aproape 3 milioane de europeni care trăiesc acolo. Deja aproape jumătate de milion de români s-au înscris pentru dreptul de şedere şi se aşteaptă ca noi, în Parlamentul European, să le apărăm drepturile, dar mai ales să identificăm noi soluţii pentru a relansa proiectul european", a conchis europarlamentarul PSD.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .