04 decembrie 2020

Protest la Ambasada Republicii Moldova

Gabriel Pecheanu

PMP protestează vineri n faţa Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti faţă de ultimele evenimente de la Chişinău.

Sursă foto: Mediafax

„Partidul Mişcarea Populară va organiza astăzi, 04.12.2020, începând cu ora 13.00, un protest în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va înainta o notă de protest cu privire la evenimentele recente de la Chişinău”, anunţă PMP.

Traian Băsescu acuză „o adevărată lovitură de stat parlamentară” şi îi transmite lui Igor Dodon: „Nici lui Putin nu-i plac vânzătorii de ţară”.

„Sub bagheta lui Igor Dodon, pe 3 decembrie 2020, la Chişinău s-a produs o adevărată lovitură de stat parlamentară.
Bătut măr în alegeri, Igor Dodon a decis să-şi perpetueze puterea prin majoritatea parlamentară PSRM – Partidul Shor – grupul Pentru Moldova. Fără a le pune în dezbatere, majoritatea parlamentară a adoptat o serie de legi care generează pe de o parte, dezmembrarea statului unitar iar pe de altă parte asigură re-rusificarea ţării. (...) În timpul acesta, Bucureştiul tace, Parlamentul European tace, în condiţiile în care raportorul pentru Republica Moldova este un parlamentar Român, iar preşedintele delegaţiei parlamentare pentru Republica Moldova este tot un parlamentar roman. Biata Moldovă…”, afirmă Băsescu.

Deputaţii PSRM şi ai Partidului Şor au votat în două lecturi proiectul de lege care prevede trecerea SIS în subordinea Parlamentului, dar şi o lege care anulează alocarea terenului fostului stadion Republican pentru construcţia unui nou sediu al Ambasadei SUA. De asemenea, mai multe proiecte controversate au fost votate în prima lectură. Printre acestea sunt modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, o nouă lege privind funcţionarea limbilor, modificări legate de statutului autonomiei găgăuze.

Încercarea de a trece serviciul de informaţii în subordinea legislativului este considerată de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintelui ales, Maia Sandu, care ar urma să fie învestită în funcţie la sfârşitul lunii decembrie.

Câteva mii de persoane s-au adunat joi în faţa Parlamentului din Republica Moldova pentru a protesta faţă de intenţia socialiştilor de a trece Serviciul de Informaţii (SIS) din subordinea preşedintelui în cea a legislativului.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .