16 iunie 2021

Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost revocată

Gabriel Pecheanu

Renate Weber a fost revocată, miercuri, din funcţia de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS şi UDMR.

Sursă foto: Mediafax

În favoarea revocării au votat 247 parlamentari, 32 împotrivă, iar unul nu a votat

„Curtea Constituţională, în jurisprudenţa sa, a consacrat faptul că Parlamentul este singura autoritate în măsură să aprecieze dacă activitatea Avocatul Poporului s-a realizat în limitele stabilite. (...) În urma debaterii cererii de revocare, membrii comisiilor juridice au constatat că sunt îndeplinite condiţiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din funcţie a dnei Renate Weber Avocat al Poporului şi a hotărât cu majoritate de voturi să adopte raportul comun pentru revocarea din funcţie a dnei Renate Weber, Avocat al Poporului”, spune preşedintele Comisiei juridice din Senat, Iuliana Scântei (PNL).

La rândul său, vicepreşedintele Senatului Robert Cazanciuc (PSD) decizia de revocare este „contra interesului poporului român”.

„Sunt cel puţin trei lucruri care sunt de-a dreptul halucinante în această sesizare. În primul rând este invocat incidentul de la Caracal. (...) Cred că autorii sesizării confundă textele din Costituţie. Această instituţie nu face parte din structura de stat. Este chemată să apere drepturile şi libertăţile fundamentale. Am sentimentul că dacă veţi vota această solicitare de revocare urmează într-o săptămână votarea moţiunii de cenzură. Ne facem de ruşine pur şi simplu, să faceţi de ruşine”, adaugă Cazanciuc.

Andrei Lupu, parlamentar USR PLUS, afirmă că Reate Weber este un om competent, dar în ultima perioadă a demonstrat că şi-a ”exercitat funcţia în mod egoist, în interesul celor care v-au numit în funcţia pe care aţi ocupat-o vremelnic”.

„Nu aţi ştiu decât să îi serviţi decât pe care care v-au numit În plină pandemie Covid aţi încercat să blocaţi spitalele din România. Din funcţii publice, noi nu avem dreptul la egoism. A încurcat funcţia publică cu propria persoană în ultimii doi ani. Cobcluzia e una singură - grupul USR PLUS va vota pentru demiterea doamnnei Renate Weber”; mai spune Lupu.

„Asistăm astăzi la execuţia cu public a Avocatului Poporului şi la o operaţiune concertată de subjugare a acestei instituţii de către factorul politic. (...) Faceţi o nedreptate, că încălcaţi legea”, apreciază senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat că social-democraţilor vor ataca la CCR revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber.

Rapoartele Avocatului Poporului din perioada 2018-2020 au fost respinse, marţi, în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Parlamentarii PSD şi AUR au susţinut că rapoartele nu se votează, ci trebuie doar prezentate.

Respingerea Rapoartelor de activitate pentru anii 2018-2020 încalcă dispoziţiile constituţionale, susţine Avocatul Poporului: „Ca o garanţie a independenţei, nici Constituţia, nici legea organică de organizare nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin vot”.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .