23 noiembrie 2021

Roman: Rotaţia premierilor PNL şi PSD, în baza unui gentlemen's agreement

Gabriel Pecheanu

PNL şi PSD mai au de lucrat la capitolul încredere, declară ministrul desemnat al Digitalizării, Florin Roman. El mai precizează că rotaţia premierilor se va produce în baza unui gentlemen's agreement.

Sursă foto: Mediafax

„Deocamdată avem un acord politic agreat de către conducerile partidelor care fac parte din această coaliţie, în care există decizia politică ca premierul, secretarul general al Guvernului, ministrul de Finanţe şi ministrul Transporturilor să intre în această rotativă între PNL şi PSD, astfel încât să existe o echilibrare a ceea ce înseamnă algoritm parlamentar în noua coaliţie. Deci practic, cele două mari partide vor avea aceste funcţii la un interval de un an şi jumătate, urmând ca această rotativă să se încheie în anul 2024”, spune la RFI Florin Roman.

Redăm declaraţiile ministrului desemnt a Digitalizării.

Reporter: Şi cum anume se va produce rotaţia premierilor? Îşi va da demisia Nicolae Ciucă?

Florin Roman: Nu avem această prevedere în acordul politic, practic, va fi o înţelegere, un gentlemen's agreement între cele două părţi.

Reporter: Şi există şi posibilitatea ca PNL să nu renunţe la funcţia de premier, după un an şi jumătate?

Florin Roman: Nu, nu există această posibilitate. PNL şi-a respectat întotdeauna înţelegerile politice.

Reporter: Dacă aţi decis ca PNL şi PSD să aibă propriul premier la un an şi jumătate, asta înseamnă că nu aveţi încredere suficientă unii în alţii pentru a merge trei ani cu un singur prim-ministru?

Florin Roman: Nu, nu are nici o legătură. Sunt două partide puternice, care vin în această coaliţie parlamentară cu un număr mare de parlamentari. PSD-ul cu 150 de parlamentari, PNL-ul cu circa 120 şi e normal ca fiecare grup parlamentar să aibă acest premier la rotativă, la un an şi jumătate. E o înţelegere politică absolut firească şi normală, atunci când există o majoritate largă şi stabilă.

Reporter: Dacă premierul Nicolae Ciucă va vrea să demită un ministru de la PSD, cum va proceda, are nevoie de acordul social-democraţilor mai întâi?

Florin Roman: Aşa cum ştiţi, potrivit Constituţiei, partea de remaniere sau revocare aparţine primului-ministru şi primul-ministru cu siguranţă se va consulta cu partidul din care face parte acel ministru, înainte de o remaniere sau de o revocare, dacă va fi cazul.

Reporter: Dar nu îi va cere acordul PSD-ului, ci doar îl va informa.

Florin Roman: La cum îl cunosc pe domnul Ciucă, dacă va lua o asemenea decizie, va avea cu siguranţă şi acordul partidului din care face parte ministrul.

”Nu suntem toţi confortabili într-o asemenea coaliţie, dar suntem în criză politică”

Reporter: Aveţi încredere în PSD? Pentru că o coaliţie de o asemenea anvergură ar trebui bazată pe încrederea între parteneri.

Florin Roman: Aici mai e de lucrat. Cu siguranţă, la capitolul încredere mai e de lucrat. Sunt convins că nici dânşii nu se simt confortabil într-o coaliţie cu noi, de altfel, nici noi nu suntem toţi confortabili într-o asemenea coaliţie, însă dacă e să fim realişti, de câteva luni suntem în criză politică, întrucât toate variantele de trecere a unui Guvern minoritar, a unui Guvern cu USR şi aşa mai departe au eşuat şi practic am ajuns la posibilitatea de a forma această guvernare cu o majoritate parlamentară stabilă sau varianta Opoziţiei şi anticipatelor (...).

Reporter: Dar reiese că dintre PSD şi USR, PSD-ul este răul cel mai mic. Cum le veţi explica asta alegătorilor liberali?

Florin Roman: Matematic. Din păcate, matematica ne arată că o coaliţie cu USR era imposibilă, urmare a plecării celor 17 parlamentari alături de Ludovic Orban, iar o coaliţie formată din PNL, USR şi UDMR, aşa cum a început în decembrie anul trecut practic, matematic, nu mai era posibil. Eu am văzut la aceste discuţii un Dacian Cioloş care mie cel puţin mi-a lăsat impresia că îşi doreşte mai mult Opoziţia, pentru a se poziţiona ca şi candidat la alegerile prezidenţiale din 2024 (...).

Reporter: Dar chiar şi aşa, PSD-ul e mai frecventabil pentru PNL decât USR-ul, cu care aveţi o anumită compatibilitate doctrinară şi politică?

Florin Roman: De ce insistaţi pe o chestiune care matematic nu poate exista. Dacă dvs. vreţi să mă convingeţi că 114 plus 80 plus 29 dau o majoritate parlamentară...

Reporter: Aţi fi avut o majoritate la limită, dar ea ar fi existat.

Florin Roman: Ia, vă rog, faceţi socotelile şi vedeţi că nu există o asemenea majoritate.

Reporter: Nu aveţi nici o problemă să staţi în Guvern la aceeaşi masă cu fostul premier PSD Sorin Grindeanu, în mandatul căruia a apărut infama OUG 13?

Florin Roman: Cu siguranţă, sunt lucruri care nu convin nici uneia dintre părţi. Problema pe care o avem este că două partide mari sunt obligate să facă câteodată ceea ce trebuie, nu ceea ce vor, pentru că eu nu cred că am fi avut această posibilitate de a lăsa ţara până în martie fără Guvern şi fără un Guvern cu puteri depline (...).

Reporter: Dar cum veţi putea corecta legile justiţiei alături de PSD, adică de partidul care le-a modificat în sens negativ?

Florin Roman: Le-am corectat în primul rând în acea perioadă în care eram în Opoziţie, atacând la CCR acele legi şi amintiţi-vă că prin decizii ale CCR am oprit de la promulgare aproape 60% din ceea ce a fost toxic în acel pachet de legi. Între timp, sigur că şi noi am venit cu condiţiile noastre în această coaliţie, iar una a fost legată de acea discuţie pe justiţie şi am luat decizia ca să rezolvăm acea problemă de desfiinţare a SIIJ până în martie anul viitor. În altă ordine de idei, programul de guvernare are o puternică componentă a PNL. Nu se renunţă la cota unică, nu introducem noi taxe şi impozite, avem cel mai mare buget de investiţii din ultimii 31 de ani, aproape 90 de miliarde, reprezentând 7% din PIB.

A pierdut PNL la negocierile cu PSD?

Reporter: Cum a ieşit PNL din negocierile cu PSD pentru împărţirea ministerelor?

Florin Roman: Păi, vă repet, dacă ne uităm la numărul de parlamentari, 150 ai PSD şi 117-120 ai PNL, PSD-ul practic vine cu un număr de ministere mai mare, dar eu cred că aici nu e important, aşa cum se vorbeşte popular, cum se împarte ciolanul. Important este ca această discuţie să aducă lucruri bune pentru români, să avem acele lucruri pe care ni le-am propus (...).

Reporter: Totuşi, PSD-ul deţine ministere cheie, ca Finanţele, Munca, Transporturile. Nu aţi ieşit în pierdere din împărţirea portofoliilor? Este exact ce i-au reproşat liberalii fostului preşedinte al formaţiunii, Ludovic Orban, când a negociat coaliţia cu USR.

Florin Roman: Haideţi să nu comparăm mere cu pere! Deci vorbim de o coaliţie în 2020 între PNL, care era principalul partid de dreapta din acea coaliţie, USR, care cu 15% vroia să conducă întreaga Românie şi UDMR şi vorbim de o coaliţie în care PNL-ul are un număr de parlamentari mai mic decât principalul partid de stânga, dar vorbim de o coaliţie stabilă, care adună peste 300 de voturi la ora actuală şi asigură o confortabilă şi puternică majoritate parlamentară.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .