10 ianuarie 2020

Scenariul ALEGERILOR anticipate intră în linie dreaptă. Klaus Iohannis l-a chemat la raport pe Ludovic Orban pentru a-i cere declanşarea lor

Diana Grigore

Preşedintele Klaus Iohannis l-a convocat vineri la Cotroceni pe şeful Guvernului Ludovic Orban pentru a-i sonda părerea în legătură cu declanşarea alegerilor anticipate, plan pe care şi-l doreşte chiar şeful statului.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit agendei oficiale publicate pe site-ul Guvernului, întrevederea are loc la Palatul Cotroceni, începând cu ora 11:00.

Şeful statului a anunţat că va discuta cu premierul despre posibilitatea declanşării alegerilor anticipate.

„E nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă şi după aceea e nevoie de două încercări nereuşite pentru formarea unui nou Guvern. Tehnic şi demisia e o metodă prin care se poate iniţializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta şi cu premierul şi cu alţii. Chiar mâine voi avea o discuţie cu premierul Ludovic Orban aici. Dl Orban îşi doreşte alegeri anticipate, aşa cum îmi doresc şi eu”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a vrut să spună clar dacă în cazul demiterii Guvernului sau în cazul demisiei lui Ludovic Orban pentru declanşarea alegerilor anticipate, liderul PNL ar urma să fie pus din nou şef al Guvernului.

„O întrebare ciudată. Pot să vă spun că sunt foarte mulţumit de felul în care Orban îşi face treaba ca premier. În continuare eu cred că Orban e în acest moment cea mai bună soluţie de premier, fie premier plin, fie premier interimar”, a declarat şeful statului.

Ulterior, întrebat dacă tot Orban ar fi prima opţiune de premier, în cazul unei moţiuni sau a anticipatelor, Iohannis a evitat din nou răspunsul: „Dacă aveţi şi alte întrebări”. Mai mult, şeful statului a negat faptul că ar fi informat privind discuţiile din PNL referitoare la posibilitatea ca Orban să nu mai fie premier al următorului Guvern liberal.

 

Calendarul PNL de declanşare a anticipatelor. Demisie a lui Orban în februarie, reînvestire a unui „Guvern Orban 2”

La sfârşitul anului, în PNL s-ar fi conturat un calendar pentru declanşarea alegerilor anticipate, după cum anunţase al doilea om din partid Rareş Bogdan, însă rolul principal în va reveni preşedintelui partidului, Ludovic Orban, cel care va trebui să-şi pună la bătaie imaginea publică şi să-şi dea demisia.

Crucială pentru producerea efectivă a anticipatelor este luna februarie, iar dacă în acest termen nu se pune în mişcare întregul mecanism, atunci planul se spulberă.

Rareş Bogdan, europarlamentar şi prim-vicepreşedinte PNL, a anunţat că decizia de a provoca alegeri anticipate a fost luată în PNL şi a prezentat care ar fi etapele de urmat în următoarele trei luni: demisia premierului Orban în februarie, dizolvarea Parlamentului în martie, alegeri în aprilie 2020.

Rareş Bogdan a spus că Ludovic Orban va demisiona în luna februarie din fruntea Guvernului, pentru a forţa astfel organizarea de alegeri parlamentare anticipate „cel mai târziu în aprilie”.

Însă europarlamentarul a ţinut să menţioneze şi să confirme ideea avansată de Klaus Iohannis că după alegeri, pe care le vede deja câştigătoare, va fi învestit „Guvernul Orban 2”.

Potrivit calculelor liberale, prezentate de Rareş Bogdan, PNL mai are nevoie de 24 de voturi pentru a configura o majoritate pro-anticipate. Atunci când le va avea, va declanşa procedurile, începând cu demisia Guvernului. „Deciziile sunt luate”, a spus fostul ziarist.

 

 

Calendar pentru anticipate:

 

1. Guvernul Orban să-şi dea demisia sau să fie demis prin moţiune de cenzură - februarie

2. Parlamentul respinge prima propunere a preşedintelui Iohannis de învestire a unui nou guvern - februarie

3. Parlamentul respinge şi a doua propunere a preşedintelui Iohannis de învestire a unui nou guvern - martie

4. În baza articolului 89 din Constituţia României, preşedintele Iohannis dizolvă Parlamentul, care nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare, şi a respins două solicitări de învestitură - aprilie

5. Preşedintele Iohannis emite decretul de organizare a alegerilor anticipate - aprilie

 

 

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .