09 septembrie 2020

Senatul modifică regulile pentru alegerile parlamentare

Gabriel Pecheanu

Senatorii au aprobat, miercuri, un proiect care modifică mai multe reglementări la alegerile parlamentare: alegătorii care se află în faţa secţie de vot sau aşteaptă la rând votr putea vota până la ora 23.59, iar numărul necesar de susţinători pentru a fi depuse candidaturile a fost redus.

Sursă foto: Mediafax

„Legile făcute pe repede înainte nu sunt o soluţie bună. Am văzut în trecut şi cred că e şi cazul pentru acest proiect. Pe de altă parte, aici vorbim despre urgenţă. Guvernul, AEP au aşteptat până în ultmuul moment să vină cu acele modificări abaolut necesare. (...) Legea include şi modificări în modificări în organizarea AEP care nu-şi aveau locul aici, dar cea mai matre regret pe care-l avem este că nu a fost inclusă o prevedere esenţială privind votul în diaspora, referitor la durata acesteia: două zile sunt necesare în condiţiile pandemiei”, spune senatorul USR Radu Mihail.

La rândul său, Adrian Ţuţuianu a anunţat că senatorii ProRomânia votează împotriva proiectului.

„În primul rând avem de-a face cu un ghiveci legislativ, cu modificări care privest funcţionarea AEP. În al doilea rând, se schimbă regula în timpul jocului. Avem alegeri peste trei luni şi noi modificăm substanţial legislaţia electorală. În al treilea rând, un lucru care arată că distinşii mei foşti colegi din PSD se războiesc cu ProRomânia priveşte modificarea definiţiei partidului parlamentar”, afirmă Ţuţuianu.

Potrivit modificărilor, alegătorii care se află în faţa secţie de vot sau aşteaptă la rând pot vota până la ora 23.59, iar numărul necesar de susţinători pentru a fi depuse candidaturile, este redus.

De asemenea, este modificată definiţia partidului parlamentar.

„În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înţelege partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minoritalilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obţinut mandate de deputat sau de senator. Alianţele politice şi alianţele electorale care au în componenţă cel puţin un partid politic parlamentar sunt asimilate partidelor politice parlamentare”, se arată în proiect.

Totodată, proiectul prevede că, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, iar materialele de protecţie sanitară sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora este asigurată prin grija Ministerului Afacerilor Interne a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

Proiectul este iniţiat de deputaţii Benedek Zacharie (UDMR), Cătălin Drulă (USR), Varujan Pambuccian (minorităţi), Emil Paşcan (PMP), Florin Roman (PNL) şi Alfred Simonis (PSD).

Senatul a fost prim for sesizat, decizia urmând a gfi luată de Camera Deputaţilor.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .