20 ianuarie 2020

Soarta Guvernului Orban depinde de 6-7 voturi pe care PSD nu le are

Alexandru Costea

Marcel Ciolacu a luat act de afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind menţinerea unui Guvern PNL. Liderul interimar PSD a afirmat, luni, că semnăturile strânse pentru moţiunea de cenzură nu reprezintă un acord politic iar pentru ca Executivul să fie demis mai este nevoie de maxim 7 voturi.

Sursă foto: Mediafax

"Am justificat de ce depunem această moţiune de cenzură, de ce strângem semnături atât de la PSD cât şi de la UDMR. Se încalcă o linie roşie a democraţiei iar acest lucru nu este permis nimănui. (...) Am luat act de punctul de vedere al preşedintele României. Acesta desemnează prim-ministrul. Preşedintele doreşte în continuare să fie un Guvern al PNL", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la Parlament.

Social-democratul susţine că din punct de vedere matematic, mai este nevoie de şase sau şapte voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. Pentru demiterea guvernului sunt necesare 233 de voturi, în prezent cele două formaţiuni, PSD şi UDMR, cumulând 228 de parlamentari. 

"Această moţiune pe asumare este punctuală, nu este un acord politic în PSD şi UDMR pentru crearea unei viitoare majorităţi. Au acelaşi sentiment ca şi noi, că se încearcă o forţare a legii în ultimul moment. (...) Am înţeles că preşedintele nu doreşte un guvern de uniune naţională. Nu este o discuţie de actualitate", a mai precizat acesta.

Întrebat dacă PSD este pregătit să preia guvernarea în cazul în care moţiunea trece, Ciolacu a răspuns: "PSD este pregătit în acest moment, în cadrul Consiliului Naţional la departamente facem ajustările programului de guvernare pe care l-a avut PSD şi ce s-a întâmplat în cele 60 de zile. Noi suntem pregătiţi de orice, şi de anticipate, mai puţin dacă se doresc alegeri din trei tururi ca până la urmă să iasă candidatul PNL fără ca candidatul PSD-ul să participe".

Guvernul îşi asumă răspunderea pe 29 ianuarie pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar în cele trei zile procedurale, PSD va depune moţiune de cenzură împreună cu UDMR, cel mai devreme votul urmând să aibă loc luni, pe 3 februarie.

La moţiunea de cenzură din octombrie, prin care a căzut Guvernul Dăncilă, Pro România şi ALDE au înclinat balanţa către schimbarea puterii, însă de data aceasta partidul lui Ponta şi al lui Tăriceeanu au spus că sunt în favoarea extinderii la două tururi a alegerilor locale din iunie 2020, ceea ce înseamnă că nu se alătură demersului PSD.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .