14 august 2020

Tomac: Europa nu poate rămâne indiferentă

Gabriel Pecheanu

Europarlamentarul Eugen Tomac i-a transmis, vineri, o scrisoare Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, în care a cerut un răspuns european ferm faţă de evenimentele recente din Belarus: „ Europa nu poate rămâne indiferentă”.

Sursă foto: Mediafax

„De câteva zile, suntem martorii unor scene rupte parcă din filmele de groază. Din păcate însă acestea sunt cât se poate de reale şi se întâmplă la câteva zeci de km distanţă de graniţa Uniunii Europene. Cetăţenii din Belarus au nevoie de sprijinul nostru. Am transmis astăzi o scrisoare oficială Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, cerând un răspuns european ferm faţă de evenimentele recente din Belarus. Am mai spus, este datoria Europei civilizate şi democratice să îi apere pe cetăţenii care luptă pentru libertate. Drepturile fundamentale ale omului nu sunt nici opţionale, nici negociabile. Orice încălcare a acestora trebuie sancţionată dur şi imediat”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.

El a reamintit că Uniunea Europeană a apărat dintotdeauna drepturile omului şi democraţia peste tot în lume.

„Prin urmare, a permite ca aceste nedreptăţi să aibă loc chiar pe continentul european, la graniţa Uniunii, este totuna cu trădarea valorilor ce cu trudă sunt apărate. Mii de cetăţeni din Belarus privesc neputincioşi spre noi, aşteptând sprijin şi susţinere. Vicepreşedintele Borrell a convocat astăzi o întâlnire excepţională a Consilului pentru Afaceri Externe al UE pentru a cataliza un răspuns european, sper, pe măsură. Lupta politică nu poate fi pretext pentru asuprirea cetăţenilor liberi. Alegerile cu adevărat democratice trebuie să ofere transparenţă, libertate şi corectitudine, aspecte ce au lipsit în totalitate la scrutinul din 9 august. Dreptul cetăţenilor din Belarus de a protesta şi de a cere respectarea democraţiei şi a statului de drept este inviolabil, iar Europa nu poate rămâne indiferentă”, a conchis europarlamentarul PMP.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .