14 februarie 2020

Turcan recunoaşte că anticipatele depind de PSD, însă liberalii ar avea un plan B secret

Otilia Serescu

Vicepremierul demis Raluca Turcan a spus, joi, că liberalii nu vor participa, în Parlament, la votul de învestire a noului Guvern, explicând faptul că PNL va folosi momentul pentru a-şi prezenta bilanţul. Ea a recunoscut că votul din plen pentru respingerea învestirii Guvernului Orban 2 depinde de PSD, care deţine cele mai multe voturi, însă a susţinut că liberalii au un plan secundar pentru a evita riscul de a pica noua nominalizare. Turcan nu a spus însă care ar fi soluţia liberalilor în cazul în care PSD va face tot posibilul ca noul guvern să treacă de Parlament.

Sursă foto: Mediafax

„În momentul în care am decis să intrăm în procedura de alegeri anticipate, Guvernul propus trebuie să fie respins de două ori în Parlament. Aşadar, votul pe care ni-l dorim în Parlament este acela de respingere a actualului Guvern, în condiţiile în care în acest moment ţara este guvernată, noi fiind în continuare miniştri interimari. Evident că momentul din Parlament dorim să îl folosim ca un moment de bilanţ în primul rând şi de prezentare a priorităţilor pe care le putem urmări şi atinge şi pe termen scurt şi pe termen mediu”, a spus Raluca Turcan, joi seara, la Digi 24.

Ea a admis că există riscul ca planul PNL-ului să nu iasă, pentru că totul depinde de PSD, dar a dat asigurări că liberalii au un plan B. „Vom vedea foarte mult ce rezultă din Parlament şi care sunt opţiunile care ne mai rămân după toată această procedură, pe care eu sper că PSD-ul nu o va bloca în Parlament. Există acest risc. Avem şi planul B, dar PSD este total responsabil de îndeplinirea sau nu a unui proiect pe care românii îl aşteaptă”, a menţionat Raluca Turcan.

Vicepremierul demis a adăugat că parlamentarii PNL nu vor participa la votul de învestire.

„Am spus că nu vom vota împotrivă, ci nu vom participa la vot. După cum ştiţi, pentru învestirea unui Guvern trebuie să se strângă un număr minim de voturi, 233. Aşadar, cine votează împotrivă sau nu votează deloc, nu participă la crearea acelei majorităţi de votare a unui Cabinet. Deci noi vom fi prezenţi şi nu vom participa la acest vot. Ne vom abţine de la vot. (...) Nu dorim să intrăm în cei 233 care trebuie strânşi pentru a învesti acest Guvern tocmai pentru că am declarat, cât se poate de sincer, şi oamneilor şi celor din Parlament, nu putem ajunge altfel la alegerile anticipate”, a explicat sursa citată.

Raluca Turcan a adăugat că în momentul votului, miniştrii desemnaţi vor prezenta bilanţul celor trei luni de mandat.

„Faptul că acum clamează (PSD - n.red.) că în ajun de moţiune de cenzură ne-am pregătit temele pentru o bună guvernare pentru patru luni de acum înainte nu face decât să cadă, până la urmă, în capcana propriilor lor retorici. Evident că ei vor încerca să spună lucruri rele despre noi, noi, pe fond, în Parlament o să prezentăm ce am făcut în trei luni de zile şi, de asemenea, o să spunem de fiecare dată când avem ocazia care este unica soluţie pentru ca România să ajungă la alegeri anticipate şi oamenii înţeleg", a adăugat Turcan.

În cursul zilei de joi, în şedinţa de Guvern, premierul desemnat Ludovic Orban le-a solicitat miniştrilor, să fie „la înălţime”, în momentul în care vor fi audiaţi de comisiile de specialitate din Parlament. Între 17 şi 19 februarie miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate, iar în 24 februarie este programat votul.

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .