20 aprilie 2021

USR PLUS ar putea renunţa în anumite condiţii la solicitarea ca Florin Cîţu să nu mai fie premier

Gabriel Pecheanu

USR PLUS ar putea renunţa în anumite condiţii la solicitarea ca Florin Cîţu să nu mai fie premier. „Există această posibilitate, dacă reuşim să aşezăm coaliţia pe noi baze", declară liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu.

Sursă foto: Mediafax

Ionuţ Moşteanu spune, într-un interviu la RFI, că s-ar impune „nişte acte adiţionale" la protocolul de funcţionare a coaliţiei, legate în special de modul de demitere a unui ministru.

Întrebat ce a transmis USR PLUS PNL-ului, la şedinţa de luni a coaliţiei, Ionuţ Moşteanu a răspuns: „Nu este în regulă ce s-a întâmplat, nu este în regulă folosirea unilaterală şi fără niciun preaviz a atributului constituţional al premierului de a demite oricând vrea dânsul pe oricine din Guvern. Suntem într-o coaliţie şi vrem să fim trataţi ca parteneri”.

La întrebarea legată de condiţiile la care ar renunţa USR PLUS la solicitarea ca Florin Cîţu să nu mai fie premier, liderul deputaţilor USR PLUS a spus: „În nişte condiţii clare, care vor fi enunţate astăzi în şedinţa de la ora 16. A fost ieri o discuţie lungă, până după miezul nopţii, cu colegii din Biroul Naţional, s-au explorat mai multe variante. Vom lucra la o propunere şi vom merge cu ea către partenerii de coaliţie în şedinţa de la ora 16 astăzi. Nişte condiţii care să aşeze colaborarea în coaliţie pe nişte baze de colegialitate. Aducerea atributului constituţional în discuţie între nişte parteneri nu va face decât să fragilizeze coaliţia, pentru că da, poate să demită, constituţional, pe cine vrea, când vrea, din Guvern, însă la fel şi noi, USR PLUS susţine cu 33% din voturi această coaliţie în Parlament, avem atributul constituţional să votăm ce vrem în comisii sau în plen, să respingem de exemplu un proiect al Guvernului sau să votăm o moţiune de cenzură. Ei bine şi unde ajungem cu asta? Nu ajungem nicăieri, nu. Trebuie să ne aşezăm la masă, avem experienţă, am lucrat ani de zile cu parteneri în privat şi în politic, ştim să conducem echipe, vrem să vedem acest lucru şi de la domnul Cîţu că devine un partener al echipei dânsului, al echipei ministeriale, un partener pentru reforma la care ne-am angajat cu toţii”.

Soluţia USR PLUS la criza din coaliţie

Rep.: Deci există posibilitatea să rămâneţi în coaliţie, cu Florin Cîţu premier, dar în alte condiţii, asta ne spuneţi?

I.M.: Există această posibilitate, da, dacă reuşim să aşezăm coaliţia pe noi baze.

Rep.: Asta ce înseamnă, că vreţi renegocierea acordului de coaliţie?

I.M.: Renegociere e prea mult spus, doar completare, aş zice, mai degrabă, cu noi idei, un mod de lucru mai detaliat, care da, poate că ar fi trebuit să fie detaliat de la început, din decembrie, de când am semnat acel acord de coaliţie. Am avut multă bunăvoinţă şi am spus că anumite lucruri sunt considerate cumva de bun simţ şi nu trebuie să le detaliem acolo. Iată că la aproape patru luni după acel moment este nevoie să clarificăm modul în care colaborăm în această coaliţie.

Rep.: Şi vă referiţi mai exact la modul în care poate fi schimbat un ministru?

I.M.: Asta este una dintre probleme, de fapt, cea mai mare problemă. Apoi, sunt multe altele, pentru că zilele astea s-au conturat mai multe probleme, aşteptări, frustrări. Cele mai importante sunt aşteptările venite din partea românilor, din partea electoratului. Am spus că vrem să facem nişte schimbări, vrem să vedem că aceste schimbări se întâmplă, vrem să vedem curaj, pentru că declaraţii politice am tot văzut. Miniştrii noştri au arătat acest curaj şi vrem să fie sprijiniţi în încercările lor de reformă de către prim-ministru.

Rep.: Vă doriţi ca un ministru să nu mai poată fi demis la Guvern, ci în urma unor discuţii în coaliţie?

I.M.: Asta este absolut corect şi absolut normal, absolut loial şi colegial. Premierul a fost învestit odată cu Cabinetul, odată cu miniştrii. Miniştrii sunt oameni propuşi de partidele din coaliţie, sunt politicieni care au voturi în spate şi acest lucru trebuie respectat. Faptul că noi i-am pus prin vot cu toţii împreună această armă constituţională în mâna premierului Cîţu nu-i dă dreptul s-o folosească, decât după ce avem o discuţie corectă, colegială, cu argumente, cu evaluări şi aici vrem să mergem.

Rep.: Dar asta ar însemna că premierul ar avea un rol pur decorativ.

I.M.: Nu este aşa, nu despre asta este vorba. Numai că nu vrem, pentru binele românilor, să vedem un premier care ajuns în scaunul de la Palatul Victoria, se transformă într-un stăpân, că miniştrii nu sunt nici măcar angajaţii premierului, sunt nişte colaboratori. Mai ales că suntem într-o coaliţie (...). Trebuie să fim consultaţi, să discutăm, să vedem când sunt probleme.

Unde a greşit Florin Cîţu, în viziunea USR PLUS?

Rep.: Dar cum veţi putea să mai colaboraţi cu premierul Florin Cîţu, după ce v-aţi jignit reciproc?

I.M.: Eu cred că nu este o jignire, este o descriere a unui mod de comportament la care noi nu ne-am aşteptat. Faptul că odată ce s-a văzut cu acea armă constituţională în mână, a început să împuşte partenerii care-i puseseră acea armă în mână, asta nu mi se pare în regulă. Eu dacă vrea domnul Cîţu, pot să-mi cer scuze pentru acest cuvânt (vătaf-n.r.), ca să mergem înainte, însă un lucru este foarte clar: nu vrem să se mai întâmple aşa ceva, vrem să stăm la masă şi să mişcăm lucrurile umăr la umăr, împreună (...).

Rep.: Dar PNL a spus că nu are ce să negocieze cu dvs. în coaliţie.

I.M.: Haideţi să vedem. Noi spunem că aceste lucruri trebuie discutate înainte şi negociate şi clarificate. Nişte strângeri de mână sau nişte acte adiţionale la protocolul de coaliţie şi mergem împreună mai departe, din nou, dar după ce le clarificăm.

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .