13 februarie 2020

VIDEO Prima şedinţă de Guvern după ce executivul Orban a fost demis prin moţiune de cenzură în Parlament

Monitorul Partidelor

Guvernul Orban s-a reunit joi pentru prima dată după ce a fost demis prin moţiune de cenzură. Executivul liberal îşi continuă interimar activitatea, cu atribuţiile reduse faţă de un guvern aflat în exerciţiu, pe ordinea de zi aflându-se doar proiecte de hotărâri (HG). În afară de astfel de acte normative, Guvernul intermar mai poate emite doar ordine de ministru.

Sursă foto: Mediafax

Ludovic Orban a anunţat că nu va publica ordonanţele de urgenţă pe fonduri europene: „Tema este mult prea delicată, deja pârâcioşii care fac rău României prin blocarea procesului de absorbţie au început să trimită tot felul de păreri”.

Orban i-a spus ministrului Fondurilor Europene, Ilie Boloş, în şedinţa de Guvern, că a luat decizia de a nu publica ordonanţele de urgenţă pe care le-a înaintat în şedinţa de Guvern.

„Tema este mult prea delicată, deja pârâcioşii care fac rău României prin blocarea procesului de absorbţie au început să trimită tot felul de păreri. Fiind vorba de fonduri europene noi nu avem voie să fragilizăm sub nicio formă procedurile pe care le-am gândit şi mai ales planul de măsuri astfel încât ele să fie obiectul unor acte normative care să fie contestabilă”, a spus Orban.

Acesta i-a cerut lui Boloş să pregătească soluţii de reglementare pe fiecare dintre măsuri: „Acolo unde e nevoie de lege, pregătiţi proiect de lege şi înaintăm proiectele de lege prin intermediul grupurilor parlamentare, iar acolo unde nu este nevoie de lege - ştiu foarte bine că lansarea programului de extindere a distribuţiei de gaze se poate realiza şi prin acte normative care să nu aibă forţa unei legi. Peste tot unde puteţi reglementa prin HG sau ordin de ministru să procedaţi în consecinţă, iar pentru ceea ce necesită reglementări cu caracter de lege pregătiţi un proiect de lege pe care să-l înaintăm în Parlament”.

Ordinea de zi a Guvernului interimar Orban

Printre cele 18 proiecte de hotărâre se află aprobarea numărului mediu maxim de personal pe anul 2020 pentru operatorii economici din industria naţională de apărare.

Un alt proiect de hotărâre supus aprobării în Guvern are în vedere stabilirea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Mai multe proiecte de hotărâri vizează inventarul unor bunuri care să treacă în administrarea MAI sau MApN, la nivel local.

 

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .