13 februarie 2020

VIDEO Teodor Meleşcanu, audiat la DNA în dosarul schimbării apărării la CEDO în cazul Dragnea vs.România: Nu am avut nicio discuţie cu domnul Dragnea pe nicio tema

Ana Petrescu

Teodor Meleşcanu a declarat, după ce a ieşit de la audierile de la DNA, că a avut calitatea de martor în dosarul fostului agent guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu, care şi-a schimbat pledoria în cazul Dragnea vs. România, evenimente petrecute în timpul mandatului său de ministru de Externe deţinut în guvernul PSD. Fostul şef al Senatului a precizat că nu a cenzurat niciodată poziţiile reprezentanţilor României şi nu a discutat cu Liviu Dragnea pe această temă.

„În niciun caz, nu se pune problema cenzurării pentru că agentul CEDO este numit de guvern şi are deplină capacitate să promoveze interesele României. Deci, nu există niciun fel de cenzură, niciodată, nici înainte când erau alţii pe această poziţie, nici după numirea domnului Mocanu, niciodată nu am schimbat o virgulă. Nu am cenzurat pe nimeni, niciodată. Agentul pentru CEDO este cel care din partea guvernului asigura reprezentarea intereselor”, a afirmat Teodor Meleşcanu, joi, la ieşirea din sediul DNA.

Întrebat dacă era informat despre dosarele importante, Teodor Meleşcanu a răspuns: „Nu primeam informaţii despre dosare, ei îşi făceau treaba, dacă era nevoie puteam să discutăm dar niciodată nu m-am implicat în formularea întâmpinărilor”.

Chestionat dacă nu i s-au părut ciudate argumentele lui Liviu Dragnea au fost folosite de Viorel Mocanu în faţa Curţii Europene, fostul ministru de Externe a spus: „Eu nu pot să ştiu toate lucrurile care s-au făcut din toate timpurile. Nu am avut nicio discuţie cu domnul Dragnea pe nicio tema”.

De asemenea, întrebat dacă i s-ar putea schimba calitatea de marto, Meleşcanu a replicat: „Nu văd de ce pentru că nu au fost niciun fel de probleme. Potrivit legislaţiei, agentul pentru CEDO al României, el este responsabil şi îşi asumă toate responsabilităţile pentru memorandumurile pe care le face”.

Agentul guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, a fost eliberat în luna august, la cerere, din funcţia de secretar de stat, de către premierul Viorica Dăncilă, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial.

Demersul venea în contextul în care DNA a deschis un dosar pentru a investiga modalitatea prin care agentul guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, a apărat interesele României în procesul deschis de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Procurorii DNA au deschis la finalul lunii iulie un dosar ce vizează activitatea agentului guvernamental al României la CEDO, iar în urma acestuia, Viorel Mocanu a depus o plângere la Secţia de anchetare a magistraţilor potrivit căreia ar fi anchetat abuziv, în condiţie în care funcţia deţine imunitate.

Pentru a efectua cercetări, procurori din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au solicitat, în copie certificată, actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, precum şi ordonanţele în baza cărora, în perioada 03 iunie 2019 - 03 iulie 2019 s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental.

Ultima funcţie pubică deţinută de Teodor Meleşcanu a fost cea de şef al Senatului, din care a demisionat recent după ce CCR a stabilit că nominalizarea sa la conducerea acestui for legislativ s-a făcut cu încălcarea Constituţiei. Fostul său coleg de la ALDE Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a atacat la CCR ocuparea acestei funcţii, în condiţiile în care ALDE ieşise de la Guvernare, iar candidatura sa a fost susţinută de un alt grup parlementar, cel al PSD, altul decât cel din care făcea parte, respectiv al ALDE. Retras din ALDE pe fondul conflictului cu Tăriceanu, Meleşcanu a înfiinţat formaţiunea Forţa Naţională. 

 

monitorulpartidelor.ro este parte a trustului de presă MEDIAFAX și vă ţine la curent cu cele mai noi informaţii, dar și analize politice. Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați LIKE paginii noastre de Facebook .