ALIANȚA LIBERALILOR ȘI DEMOCRAȚILOR (ALDE)

Wiki

Descriere

Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) este un partid politic din România, reprezentat în Parlamentul României, înfiinţat prin fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator. Partidul îşi revendică o orientare politică de centru-dreapta, cu doctrină liberală. Preşedintele partidului este Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, fost prim-ministru al României.

Date de contact

Şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, Numărul 57, Sector 1, Bucureşti

e-mail: [email protected]

Tel: 031.425.11.01

Fax: 021.222.05.94

Istoric

Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) este un partid politic reprezentat în Parlamentul României şi la nivelul structurilor judeţene, înfiinţat prin fuziunea dintre Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator. Partidul îşi revendică o orientare politică de centru-dreapta, cu doctrină liberală, centrată pe apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi promovarea unei filosofii liberale în economie. Preşedintele partidului este Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Partidul a fost înfiinţat în 19 iunie 2015 prin fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator.

Primele alegeri la care a participat ALDE au fost alegerile locale din 2016, clasându-se pe poziţia a treia, după Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal. În urma alegerilor parlamentare din acelaşi an, ALDE a reuşit accederea în Legislativul român, obţinând 29 de locuri (9 membri ai Senatului, 20 de membri ai Camerei Deputaţilor).

După votul din 11 decembrie 2016, ALDE a format o coaliţie de guvernare împreună cu Partidul Social Democrat. ALDE deţine patru portofolii în cadrul guvernului: Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Membri importanţi

Călin Popescu-Tăriceanu Preşedintele ALDE
Norica Nicolai Preşedinte consiliul naţional
Andrei Gerea Vicepreşedinte
VARUJAN VOSGANIAN VICEPREŞEDINTE
TOMA PETCU VICEPREŞEDINTE