PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ (PMP)

Wiki

Descriere

Partidul Mişcarea Populară este un partid politic parlamentar din România, lansat de Fundaţia Mişcarea Populară, creat la iniţiativa fostului preşedinte al statului, Traian Băsescu, după ce susţinătorii săi au părăsit Partidul Democrat Liberal.

Date de contact

Str. Nicolae Iorga, nr 11, Sector 1, Bucureşti

Tel: 031.425.36.04

e-mail: [email protected]

Istoric

La data de 23 martie 2013, după Convenţia Naţională a Partidului Democrat-Liberal (PDL) pentru alegerea conducerii, preşedintele României, Traian Băsescu a anunţat printr-un mesaj postat pe Facebook că se desparte de PDL, acuzând fraudarea rezultatului votului de către echipa lui Vasile Blaga pentru ca acesta să fie reales preşedintele PDL, preferata lui fiind Elena Udrea.

Astfel, susţinătorii lui Băsescu au lansat la data de 26 martie 2013, Fundaţia Mişcarea Populară. Pe 18 mai 2013, conducerea fundaţiei a anunţat că iniţiază un sondaj privind transformarea în partid a organizaţiei. Pe 25 mai 2013, s-au anunţat rezultatele sondajului: 58% din voturi pentru co-existenţa fundaţiei şi partidului, 31% pentru transformarea fundaţiei în partid şi 11% pentru menţinerea status-quo-ului.

După anunţarea rezultatelor sondajului, conducerea fundaţiei a iniţiat o campanie de strângere de semnături şi un comitet de iniţiativă, compus din Eugen Tomac, Cristian Petrescu, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi şi Dragoş Ciuparu, pentru înfiinţarea partidului. În două luni, Fundaţia Mişcarea Populară a reuşit să strângă semnăturile necesare pentru înregistrarea Partidului Mişcarea Populară.

Partidul Mişcarea Populară (PMP) a fost lansat neoficial la data de 23 iulie 2013 de către Fundaţia Mişcarea Populară. După o şedinţă, fostul deputat PDL, Eugen Tomac, a fost însărcinat ca preşedinte al partidului şi Cristian Petrescu a fost desemnat secretar general al partidului.

Pe 3 februarie 2014 mai mulţi deputaţi au anunţat în faţa Parlamentului că au demisionat din PDL pentru a se alătura Partidului Mişcarea Populară.Între ei erau foştii miniştri Elena Udrea şi Theodor Paleologu şi deputaţii Florin Popescu, Aurelian Popescu, Adrian Gurzău, Florin Secară, Camelia Bogdănici, Petru Movilă, Ştefan Bucur Stoica şi Dragoş Gunia.

În aprilie 2014, PMP a iniţiat o petiţie împotriva accizelor la carburanţi introduse de guvernul Ponta.O verificare din partea corpului de control al guvernului a listelor de semnături a generat un scandal mediatic. Din cele 300.000 de semnături, peste 200.000 nu au putut fi identificate, fie deoarece conţineau date false, fie pentru că aparţineau unor persoane decedate. Ca răspuns, Elena Udrea declară că va face plângere penală împotriva lui Victor Ponta.

Pe data de 8 iunie 2014 a avut loc congresul PMP. La această întâlnire a fost aleasă preşedinte Elena Udrea.

Pe data de 30 ianuarie 2015 Elena Udrea s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte PMP, interimatul fiind asigurat de Eugen Tomac. La 8 februarie 2015, a avut loc un nou Congres PMP, la această întâlnire Tomac fiind ales preşedinte al partidului.

La 27 martie 2016, a avut loc un nou congres al partidului, culminând cu alegerea fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, în funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară. Preşedinte executiv este ales Eugen Tomac iar prim-vicepreşedinţi sunt Cristian Diaconescu şi Siegfried Mureşan. PMP îşi deschide o organizaţie Diaspora cu filiale în aproape statele Uniunii Europene, SUA, Canada şi alte state.

La data de 20 iulie 2016 PMP a fuzionat cu Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR). După fuziune, partidul se numeşte în continuare PMP şi foloseşte însemnele sale, dar funcţiile de conducere la nivel central şi în filiale au fost împărţite 50-50.

La alegerile parlamentare din 2016, PMP a obţinut un scor de 5%, reuşind intrarea în Parlament cu 18 deputaţi şi 8 senatori, ca partid de opoziţie.

Membri importanţi

Eugen Tomac Preşedinte PMP
Traian Băsescu Preşedinte de onoare
Emil Marius Paşcan Preşedinte executiv
Dorel Constantin OnacaSecretar general
Rizia TUDORACHE Secretar General Adjunct
Romulus – Lucian IARUSecretar General Adjunct